Kladdkaka med kolacrisptäcke

Har nu jobbat ett tag på Atelje Holgers men nu har jag även börjat på Cafe på Klostret i Blomberg så förhoppningsvis kommer jag upp till heltid vissa veckor.. Hoppas på de för plånbokens skull!

Försöker hitta lite nya roliga recept att ha med mig dit upp, men är inte alltid lätt att hitta bra recept bland alla miljoners recept som ligger ute på nätet, men har hittat ett som har blivit en favorit. Dock lite söt, men med lite grädde till så är den supersmarrig!
Hitta denna på --> www.bakverkochfikastunder.se <--

Har ni tips på bra/roliga kakor i långpanna el springform får ni gärna höra av er, behöver tips o ideer!!

 

Kladdkaka med kolacrisptäcke

2 ägg
2,5 dl socker
100 g smör
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och varva ner det och smöret i äggvispet. Smöra en form, häll i smeten och grädda i 175 gr i 18-20 min. Låt kakan svalna en aning.

Krisptäcke
2 mars godis (100 g)
75 g smör
0,75 dl dulce de leche
50 g rice krispies

Dela mars godisarna och smält tillsammans med smör och dulce de leche i en kastrull. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela smeten över kladdkakan och kyl ner i minst 2 h. Förvara i kyl.

Hemmagjord hamburgare...

För ett tag sedan va vi super seriösa och gjorde hamburgare med allt i från grunden.. ja nästan allt i alla fall.. grönsakerna har vi inte odlat själva, lite fel säsong för de just nu.. Och vi slakta inte kossan/grisen heller..

Men vi gjorde egna hambugare, jag baka hamburgebröd, egen dressing, hemmagjorda strips, coleslaw..
Seriöst el hur =)
Ibland är de roligt och göra sig till och göra allt själv, även om man oftast är lat och köper halvfabrikat istället..


Här nedan kommer recepten på sakerna..

Hamburgaren är för övrigt superlätt och göra. Vi blandar bara lite HP-sås, salt, peppar och 1 ägg ihop med köttfärs och formar till burgare. Ibland tar sambon i lite tabasco el chippotlesås i sin för att få lite extra sting.

(Ett tips när man gör egna burgare är att gör de plattare i mitten än ute i kanterna för automatiskt åker köttet ihop och blir oftast så hög i mitten vilket gör de svårare och få jämn stekta..)

-----------------------------------------------------

Stripsen skar jag i bitar med en mandolin men går lika bra för hand. Koka dem i ca 2 minuter så de hinner bli lite varma med lite salt. Häll av dem och torka dem med papper. Fritera i ca 9-10 minuter el också i ugn i ca 20 minuter. Salta.

---------------------------------------------------

Coleslaw gör jag enligt Arlas superlätta recept.

Blandar bara ihop:
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
salt, peppar
1 tsk socker
½ rödlök (men jag glömde köpa så jag tog gul lök)
1 riven morot
5-6 dl riven vitkål

-------------------------------------------------------

Dressingen va första ggr jag gjorde, den blev lite lös, men god. Vet inte om man antingen ska ha mer majonnäs el crème fraiche för att få den lite tjockare?

1 dl creme fraich
½ dl majonäs
½ dl chilisås el ketchup
½ dl bostongurka
½ tsk senap
½-1 msk finriven lök (gul el schalotten)
salt, peppar, paprikapulver
Rör ihop allt och tillsätt lök och kryddor efter smak. Ställ kallt en stund före servering.
 
-----------------------------------------------------

Hamburgarebröd

11 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk socker
2 tsk torrjäst
4 ägg
1 dl smält smör
3 dl filmjölk

Till pensling:
1 ägg
1 msk vatten
sesamfrön

Blanda samman de torra ingredienserna. vispa ihop ägg och det smälta och något avsvalnade smöret. Värm filmjölken superförsiktigt, de ska vara fingervarm men inte börja skära sig (helst).
Blada allt och knåda degen. Eftersom den fortfarande är ganska kladdig är de enklast att köra den 10-15 minuter i en hushållsassistent el med en elvisp med krokar.
täck över och låt jäsa ungefär i 1½ timme.
Dela upp degen i 12 delar. Rulla/nyp ihop till runda bröd och lägg bullen på plåten och platta till den lite med handflatan.
Lätt på en plåt och låt jäsa övertäcka i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med ett ägg som du vispat ut med vatten och strö över sesamfrön och baka i nedre delen av ugnen i 20 minuter el tills de fått lite färg.
Godast och äta samma dag el frys in dem.

 

Kladdkakesandwich med Marabou Oreo

Jag och några kompisar va på Melodifestivalen i Lidköping när de sändes därifrån och när man gick ut därifrån dela de ut div saker bla den nya chokladkakan från Marabou med smak av oreo och häromdan när jag titta i en av mina bakbloggar jag följer så hade hon bakat en kladdkaka med just den chokladen i, så då va jag inte sen att testa de också =)
Smaken blev god, men den blev inte alls kladdig så hade inne den alldeles för länge i ugnen. Sånt blir man lite sur över. Även om de står tex 18 min så kanske min ugn är snabbare än så, så de ä ju ens egna fel att man inte tittar och tar ut den tidigare.. Men men.. Som sagt va smaken va helt okej!


Kladdkakesandwich med Marabou Oreo

2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram smör

Tryffelfyllningen:
200 gram valfri choklad
knappt 1/2 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 msk smör

Ställ ugnen på 150 grader.  Klä en form med måtten 25*35 med bakplåtspapper. Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, och blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten. Man ska inte vispa, tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 – 40 minuter, håll koll så att den inte blir bränd. Låt sedan kakan svalna i kylskåpet i några timmar.
Gör tryffeln, genom att hacka chokladen, koka upp grädden, och ta bort från plattan- vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält, vänd i en msk smör och honung och rör tills smeten är blank. Ställ svalt gärna ett par timmar. Dela sedan kakan på mitten, är den ojämn på några ställen kan du jämna till dem med ev kniv så att de är på ett ungefär lika tjocka. Bred ut fyllningen över ena kakan och lägg den andra över som ett lock. Ställ in i frysen ett tag- ett par timmar eller över natten. För att det ska bli lättare att skära fina bitar. Dela sedan kakan i fyrkanter och sedan lä diagonalen så att de ser ut som små sandwich.

---------------------------------------------

Detta receptet är hämtat från --> http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/ <--  som har en jättebra blogg med både mat och bakverk.. Där hämtar jag mycket av mina recept!

Fröknäcke...

Bakade ännu en nyttig sak häromdan, ett fröknäcke som är nyttig och perfekt som lite mellanmål. God att äta som den är el också med lite smör/ost på.
Bakade detta 2 ggr, första ggr tog ja alldeles för möe flingsalt på och andra ggr skulle jag vara försiktig med de och va lite väl mesig, så hoppas nästa omgång blir perfekt. Även om salt inte är nyttigt så är de gott med lite uppepå, blir lite extra..
Ett tips är också att göra skåror i knäckebrödet innan de åker in i ugnen, är mycket lättare att få snyggare bitar av de!

 

Här kommer receptet!

 Fröknäcke

2 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
½ dl linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl vatten

Flingsalt

Blanda allt utom flingsaltet. Snabbast och enklast går de i en matberedare. Degen blir lite som mjuk chokladbollsmet i konsistensen. Bre ut den tunt på en bakpappersklädd plåt med hjälp av en slikepott/sked (annars lägger man ett bakplåtspapper ovanpå och kavlar). För sök gör de så tunt som möjligt. Smeten ska i princip täcka plåten. Strö över lite flingsalt och grädda i 140-150 grader i ca 50-60 min. De ska inte vara mjukt.
Ta ut och låt svalna lite och skär/bryt sedan i bitar.
Förvara dom i en tät burk.

Kardemummaskorpor...

Bakar lite då och då och testar nya saker, häromdan testa jag att göra kardemummaskorpor. Bra och ha i skåpet när suget kommer ibland.. Försöker låta bli att äta godis, men de ä svåååårt! Varför uppfann de godis för?

 
Här kommer receptet på mina skorpor, som är för övrigt lätt att baka, Dock blev mina lite lite lite brända i botten så man får passa dem lite i slutet av gräddningstiden.

Kardemummaskorpor

4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk stött kardemumma
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt och kardemumma i en bunke. Smula ner smöret.
Vispa ihop ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Degen ska inte knådas för då kan skorporna bli sega.
Dela degen i 2 delar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda skorporna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt längderna svalna något. Skär dem sedan i sneda bitar.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt.
Rosta och torka skorporna mitt i ugnen i 30–40 min. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten i ugnen.

Piroger..

Så tråkigt med att laga vardagsmaten tycker jag för de blir lätt samma mat hela tiden, men idag försökte jag skoja till de med lite piroger..
Rätt lätt och göra, men svårt och få dem fina.. men men de gick och äta ändå =)

Här kommer receptet, köttfärsen blev lite väl stark, undrade varför men nu när jag ska skriva av receptet så står de 2 KRM med cayennepeppar jag tog 2 TSK.. OOOOPS

Sen gjorde jag också halva satsen med ost/skinka och oregano, vilket blev gott också, men snåla lite med osten för de blev lite torrare..

 
Degen:
200 g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 tsk socker
1½ tsk salt
13½ dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
1 uppvispad ägg till penslingen.

Köttfärsfyllning:
500 g köttfärs
1 gul paprika
1 paprika (tog inte jag)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 msk tomatpure
1,5 dl vatten
1 msk maizena majsstärkelse (behövde aldrig jag använda)

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.

Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).

Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.

KÖTTFÄRSFYLLNING:
Bryn färsen i olja/smör. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayennepeppar, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.

Chokladsnittar

Hårda kakor kan vara rätt goda ibland, har vaniljdrömmar och bondkakor som favoriter men nu har jag även börjar gilla chokladsnittar, så här kommer receptet med de. Superlättbakade!



Chokladsnittar

200 g margarin el smör
2½ dl socker
5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

1 ägg
Pärlsocker

Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg.
Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader (175 i varmluft) i ca 15 minuter.
Skär dem varma i ca 2 cm breda sneda bitar.

Brödkakor med solros och linfrö...

Dessa brödkakor bakade jag mycket i somras, är väldigt gått till soppa med bara lite smör på el också med ost och skinka. Lyckades nog nästan varje ggr när jag bakade de, men nu när jag bakade de hemma så blev de lite torrt så vet inte riktigt va jag gjorde för fel. Men de gick absolut att äta med julskinka på nu i julas..

 

Här kommer receptet...

1 pkt jäst
13 dl ljummet vatten
2 dl socker
1 tsk salt (jag tar lite extra)
2 dl gräddfil/yoghurt/creme fraish (tar de som finns hemma)
2 dl linfrö
2 dl solrosfrö
6 dl gramhamsmjöl
1,5 liter mjöl (ibland behövs de lite extra)

Smula ner jästen i bunken, lös upp de med de ljumna vattnet.
Häll i socker, salt, gräddfil, och fröna och till sist mjölet. Arbeta till en smidig men lite lite kletig deg.
Låt jäsa i bunken i 30 min under duk.
Ta ut degen och dela i 4 bitar. Rulla till bollar och platta sedan ut dem till brödkakor med händerna. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Picka och stansa ett hål i mitten. Låt jäsa i ca 30 minuter till.
Grädda i 225 grader (vanlig) el 200 grader (varmluft) i ca 25 min. Tills dem har fått lite färg men även att botten är lite krispig.
Låt svalna på galler..

Saffransbiscotti + chokladcrispkola

Inför jul så fick jag ett litet ryck och fick tom med sambon ut i köket. Vi gjorde 2 olika sorters sill, den gamla vanliga ramslöks sillen som brukar vara populärt på vårat julbord men även en äpple och lök sill som fick bra betyg, glömde ta bild så får blogga om den till påsk el midsommar när man äter sill igen..

Vi griljerade även julskinka, gjorde en julsnaps som vi hällde i saffran, citron och apelsin i så den blev härlig gul/orange färg, som fick ett ganska bra betyg den med?, fick tyvärr vara chaufför så fick inte direkt smaka på den, men tur de, jag och sprit går inte så bra ihop nu för tiden, utan jag får hålla mig till mina vinflaskor istället.. (nu spåra jag ut ämnet), bakade brödkakor och hundgodis (recept i ett senare inlägg), chokladkolacrisp som receptet kommer här nedan på, (dock utan bild) och till sist bakade jag saffransbiscotti som fick bra betyg bla av min lilla mamma. Så här kommer receptet, julen är ju över men de kan man äta året om tycker jag..


Saffransbiscotti
ca 50 st

150 g mandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 st ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut plåten. Sänk värmen till 120°C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.


-------------------------------------------------------------------------------

Kolacrisp med choklad

100 gram smör
2dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

2 dl rice krispes
200 g choklad

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsockret.
Rlr med jämna mellanrum tills termometern visar ca 124-130 el när smeten håller för ett kulprov, ca 15-30 minuter. (koka inte för länge, då blir den jättehård som min blev)

Häll ner smeten i oljad lånpanna, 20x20 cm, fördela rice krispen jämt över smeten och ställ de kallt.
När kolan stelnat, smält chokladen och häll över kolan.
Ställ kallt och låt stelna och skär sedan i små bitar.


Kajjo 29 år...

Min kompisar har otur att fylla år dagen innan julafton (min åsikt, fast är nog värre när man är liten), och då måste hon ju självklart få ett kort ibland alla julkorten som skickas..
 

Kortet ihop fällt... (vitt, svart och turkos= mina favofärger)


Och när man knyter upp de, så blev de så här..
 

Julkort 2013

Årets julkort blev alla likdana fast lite olika papper och stämplar på dem bara. Gjorde de lätt för mig detta året, men tyckte ändå de blev okej ändå trots sin enkelhet...
Här kommer de, lite tråkiga kort, har inte beskurit dem el nåt utan tog dem bara rakt upp och ner innan jag skicka iväg dem på posten..
 
 
 
 
 

Gjorde även en liten ask och skicka på posten till en kompis då hon fick en liten julklapp ihop med sitt julkort.. Här kommer den..

 

35 år...

Igår fyllde våran kompis 35 år, och självklart måste man skicka kort när nån fyller år, speciellt när man fyller lite jämt.. Så här blev hennes kort..

 


För att pigga upp de svarta fick de blir lite färgglada fåglar som matchades med knappar.. =)
 

Pepparkakssnittar...

Va mer baksugen igår efter att ha bakat bullarna, hade dock inte så mycket socker kvar men räckte i alla fall till en sats med pepparkakssnittar. Baka dem på cafét i Varnhem för ett tag sedan och de blev jättegoda, men igår lyckade jag inte lika bra, de blev lite för flötiga denna ggr och lite segare, inte så krispiga som de ska vara.. Hoppas ni lyckas bättre än mig om ni testar de, för de är goda i vanliga fall!
 

 
Pepparkakssnittar

100 gram smör
1 dl  socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2 – 2½ dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda

Blanda  smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man  vill).  Rör  i sirap och vaniljsocker, pepparkakskryddor och sist vetemjölet blandat med  bikarbonat.  Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå  att  forma. Rulla den  till strängar och  platta ut till en centimeters tjocklek på  smord plåt.  Grädda i 175  grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och  låt  svalna.

Saffransvaniljbullar..

Försöker få mig själv lite i julstämning, även om ljusstakarna står i fönstren, snö ute och ljusen tända så känns de inte riktigt som att julen är här, men man måste ju försöka i alla fall så idag har jag bakat saffransbullar. Skulle haft lite mer fyllning i dem så de hade blivit lite saftigare, men de gick och äta ändå som tur va..

 
Vaniljbullar
ca 30 st beroende på hur stora man vill ha dem..

50 gram jäst
150 gram smör
2 påsar saffran
1½ dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg
½ tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör
1½ dl socker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Fyllning:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Kladdiga brownies...

Fick ett ryck igår + att jag va sååå sugen på nåt, men är helt tomt på godis i lådorna, enda jag har är några gamla chips som inte följ mig i smaken, men brist på annat så går de och äta så de lär nog vara slut snart också så jag ställde mig och gjorde kladdiga brownies. Baka de i somras på cafét nån gång, de gick sådär där, men jag tyckte de va jättegoda så norpa flera st då.. (tur i oturen att de inte såldes så bra, för mig i alla fall)
 
Dock råka jag ha inne den för länge i ugnen så de blev inte så kladdiga, utan blev mer som en seg chokladkaka.. Så lurigt ibland för om man känner uppe på så gungar hela kakan så då ställer man in den igen o 2 min senare är den inte nåt dallrig och inte heller kladdig.. Men den är god ändå eftersom den blir lite seg.. Nästa ggr ska ja nog ta 2 dl kakao istället för 2½ för lite mindre skarpare smak..
 
Ser torr ut på bilden, men de är den inte...
Här kommer receptet!
 
4 ägg
5 dl socker
300 g smällt och avsvalnat smör
2½ dl mjöl
2½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl grovt hackade valnötter (kan uteslutas el ev bytas ut till några andra nötter) (jag tog inga)
 
Värm ungen till 150 grader. Smörja och bröd en ugnsfast form (jag tog bakplåtspapper), ca 20x30 cm.
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner de smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsockret i en bunke och blanda sedan ner de i smeten. Tillsätt ev nötterna.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.

RSS 2.0