Trix..

Försöker lära Nelson lite trix men har svårt och komma på va jag ska göra, men häromdan när vi satt vi bordet så försökte jag lägga saker på hans nos och att han inte fick ta den för jag sa varsgod.. Ännu roligare hade de vart om han slängde upp saken i luften istället för att bara böja ner hövet och börja äta, men men.. kanske går längre fram..
 
Men han är iallafall jättesöt ibland när jag lägger nåt mumsigt på nosen för han blir alldeles vinögd. Ögonen åker ihop för han måste ha span på osten/köttbullen/godiset el va de nu är.. Så charmig så =)
 
Just på denna blev han inte vinögd, men söt ändå =)
Här en chips bite på nosen men får nog börja ge han sånt för han har nog lagt på sig 1-2-3 kg de sistone, inte bra...

Helgen över...

Då va denna helgen över oxå, gått med rykande fart oxå..
 
Fredagar är jag ledig från mitt vuxendagis, egentligen ska man söka jobb då oxå, men finns inte så många jobb att söka så man kan sysselsätta sig 40 tim i veckan med det, så dagen spenderades med att först baka kladdkaka. Testa ett nytt recept som blev jättegod men den blev bara 1 cm hög om ens så hög, så de va lite tråkigt.
Efter de va de dags för ett danspass på friskis och sen fort hem för då kom en kompis med sina 2 döttrar på besök, va därför jag baka kladdkakan. De åt den så de gilla nog den med trots den va platt =)
På kvällen bar de av till P´s jobbarkompi med familj för lite fredagsmys med film, prat och dippning av grönsaker och chips, va gött sånt är egentligen, spec dippa morot, paprika, blomkål och gurka.. borde man göra oftare!
 
Lördagen va tidig uppgång för då åkte jag och kompisen till Göteborg för ett shoppingäventyr =) Va iskallt när jag åkte på morgonen, -4 grader.. BRRRR.. tur att sambon vart så duktig tidigare i veckan och bytt till vinterdäck, fast de va inte halt el så, men ändå skönt och känna sig säker med däcken.
Åkte innan 8 hemifrån och va inte hemma förrän nästan 8 så vart en lång dag. Va inne i stan och strosade och shoppade lite kläder och prylar och sen en avslutning på Ikea för att köpa de obligatoriska värmeljusen..
 
Söndagen vakna man tidigt fast klockan va ju sent egentligen pga tidsomställningen. Sen bar de av till Skövde då vi skulle skjutsa svärmor till resecentrum för hon skulle med tåget till Stockholm för att sedan åka på Ålandskryssning. Gick och strosade lite affärer efteråt innan de bar hemmåt för att snoffsa till sig för att sedan åka till Vara konserthus och kolla på Johan Glans. Va en jätterolig "föreställning" el va man nu kallar de. Han drog många roliga skämt så man satt och skratta nästan hela tiden.. Så den va absolut värt och gå på..
 
Så min helg har varit en kanon helg! Och nästa kommer kommer nog bli precis lika bra för då bär de av till Stockholm! Vet inte riktigt va vi ska göra än, utan blir nog mer ta de som de kommer. Har inte vart i Stockholm på över 15 år så jag har ingen riktig koll på va som är värt och göra där uppe. Men blir nog lite strosing i gamlastaden, Skansen och lite shopping iallafall.. El nån som har förslag på va man kan göra där uppe?

En tid sen..

Loggade in här på bloggen och såg att de va över 1½ vecka sidan jag skrev nåt.. Inte bra av mig, men har varken haft tid, lust el ork. Mycket som händer i livet just nu, både bra saker och jobbiga saker. Men försöker hänga i så gått de går, fast vissa morgonar vill jag inte gå upp utan bara ligga i sängen hela dagen. Men som sagt va, är bara och försöka hänga i och se framåt.. Går inte och deppa ner sig heller, de hjälper inte..
 
Går på mitt vuxen dagis 4 dagar i veckan, som jag inte fattar varför jag går. Går med folk som inte har alla hästar i stallet, har inte jag heller alla dagar, men de är inte riktigt så illa för mig som med dem. Vissa av dem vet inte hur man startar en data, vart knapparna på tagenbordet sitter el hur man skickar ett mail. De kan jag förstå att de kommer hit för att få hjälp, men jag kan redan sånt, va gör jag här?
Trodde även att man skulle få träffa sin jobbcoach oftare och få mer hjälp, men henne träffar jag knappt. Men är väl på gott och ont de där med, eftersom man inte behöver träffa dem så ofta så kan man få sluta lite tidigare ibland och de är väldigt uppskattat =) Även lilla Nelson blir så glad när jag kommer hem. Tur man har en hund som möter en i dörren och blir glad när man kommer hem. Känner mig väldigt uppskattad då.. Sambon blir väl ibland ganska glad när jag kommer hem med, men inte på samma sätt som en Nelson =)
 
Iallfall när jag kommer hem från vuxendagiset känner jag att jag inte bara kan sätta mig ner i soffan för då blir jag sittandes där hela kvällen sen, så försöker baka lite. Även när jag bakar tänker jag inte på samma sätt på alla saker utan man blir mer avkopplad förutom då när man råkar bränna nån kaka el kakan inte höjer sig i ugnen.
Passar bra att baka nu oxå för jag gick Korpens tipspromenad för 2-3 veckor sen el när de nu va och fick 11 rätt av 12 så jag vann!! WOW! Den gången va de lantägg som sponsrade och vann då runt 40 st ägg =) Sen några dagar innan hade ja köpt 12 pack el nåt, så har haft hela våran lilla kyl full med ägg! Perfekt till att baka..
Har bakat kladdmuffins, kladdmuffins med chokladtryffelliknande på, drömtårtor, kokostoscakaka, rulltårtor, sockerkakor och 2 olika sorters bullar och mycket mer som jag redan glömt av.. Minnet är inte alltid på topp! Alla dessa saker är nåt som jag brukar baka så de ligger redan uppe här på bloggen så känns ingen mening att jag lägger upp de igen.. Goda va de iallafall, har provsmakat alla saker och lite där till =) Måste ju ha nåt och göra på vuxendagiset så då fikar jag =)
 
Inget roligt inlägg idag heller, men allt rullar på på nåt sätt. Försöker träna 4 dagar i veckan så jag kan fortsätta fika =), träffa lite kompisar, går på många hundpromenader för P har haft ganska mycket för sig de sista så blivit att jag får ta de, vart i Skövde och Lidköping och shoppat lite och så..
Men har därimot lite roliga saker och se fram imot inom kort tid bla till Göteborg, till Vara Konserthus och kolla på Johan Glans, Weekend i Stockholm, på Nobelmiddag hos/med goda vänner och få 3 rätters, Ladies Night och mycket mer.. Är bra och ha lite och se fram imot som piggar upp vardagen lite..
 
Eftersom inlägget i sig va så tråkigt idag så får jag väl bjuda på en Nelson bild, är typ de enda jag tar kort på..
 
Jag och Nelson ligger och myser i soffan =)

2 år sedan..

Idag är de 2 år sedan vi hämta Nelson..
Glömmer aldrig när jag sitter med han i knät på väg hem från Svenljunga och han bara piper och piper och piper och då tänker jag, va har jag gett mig in på? Hur ska jag kunna ta hand om den här lilla varelsen, men de har ju gått ganska bra =) Han lever iallafall och blir allt lite väl bortskämd imellanåt..
 
Här är han fösta kvällen hemma hos oss, nu 2 år sedan..
Han hade så stora och grova tasasar till sin lilla kropp =)

Åsa´s kort..

Idag fyller min kompis Å år så har gjort ett kort och skickat till henne. Eftersom hon fyller år på en lördag så fick hon kortet redan igår, så kan visa de här idag.. Blev halvnöjd med de. Blev lite rörigt med de mönstrade papprena, men ändå gilla jag svart och vit och så en accentfärg.
  

Senaste...

Fick lite glatt besked när jag va hos en av de som jobbar här på kursen. Jag behöver bara vara här i 6 veckor.. Fy fabian va skönt! Sen efter de 6 veckorna så är de bara 1 ggr i veckan.. OTROLIGT jäkla skönt! För de här är inget roligt..
Sitter vid en data och söker jobb, fast hur möe jobb finns de och söka så de ska ta en hel dag för de. Inte så kanske.. Sen blir de att man sitter och kollar på alla andra sidor förutom de. Som tur är så är några inloggade på facebook ibland så jag kan chatta med dem så tiden går lite lite lite fortare iallafall..
 
-------------------------------------------------------
 
Har deppat ner mig lite de sista över den här kursen men ändå har mycket hänt vilket jag är glad över.
 
* Vart i lidköping och fikat och kikat affärer med en kompis, lämna även in min förlovningsring för förminskning, de tog över 1000 kr mindre i Lisch än i Skara, hur går de ihop?
* Skjutsat sambon på fyllefest/töntlaning, va 15 gubbar i ett utehus som spelade döda döda spel mot varandra vilket resulterade i att han tappade sin data skärm som han inte köpte så länge sen så den paja så de va bara och beställa ny. Sen hämta jag hem han dagen efter och han va fortfarande full typ så de va en hård fest, men de hade haft de jätte kul..
* Vart ute och käkat med kompis och även bio.
* Burit in trädgårdsmöblerna och plockat lite ute.
* Haft flera kompisar här på besök vilket resulterat i lite mer bakning, men har vart samma saker jag redan visat på bloggen så besparar er med att slippa läsa de igen. Men kokostoscakakan blev riktigt god! =)
* Skogen med Nelson och även andra långpromenader i de ibland sköna höstvädret..
* Tränat flera pass på friskis.
* Och igår hjälpte snälla T till med att ta upp P´s pappas båt så jag och Nelson va med och kollade läget när de åkte upp på land. Va riktigt kallt och de blåste mycket så trodde båten skulle glida iväg men de gick kanon bra.. Så nu står den på land och nu är de möe arbete med den för att den ska bli fin inför nästa år.. 
* Och mycket mycket mycket mer... Alltid skönt att ha lite att göra..
 
 
 

Vuxendagis...

Idag har jag börjat på vuxendagiset.. FY FAN!! Vill inte! Ångest! Vill lägga mig ner och bara gråta! Fattar inte varför sånt här finns. Helt meningslöst!
 
Börjar 8,30 varje dag med en föreläsning till kl 11. Sen ska man söka jobb och skriva CV mellan 11-17 minus lite lunchrast. Så då ska man blega datan och skriva om sitt CV varje dag för att ha nåt och göra den tiden? Precis de jag kan göra hemma, för man får ju ingen mer hjälp där inte. Och egentligen, va behöver man hjälp med? Har man skrivit ett bra CV så är de ju bara och skicka de till alla ställena?!? Sen ska man träffa en jobbcoach 1 timme varannan vecka som ska hjälpa till.. WOW..
Känns så jävla B, helt totalt meninglöst.. Och de betalar vi skattepengar till för att de ska gå några jobbcoacher där och lulla runt och en massa datorer i en lokal..
Föreläsningar kan jag gå på och ja kan blega lite i datan.. men inte SÅÅÅ länge.. Bättre de vart tex 2 dagar i veckan el nåt..
GRRRRRR säger jag bara..
 
Så, nu har jag fått avreagera mig lite och hoppas nån kan hålla med mig om detta?!
 
Fick iallafall sluta tidigare idag för jag kunde inte söka några jobb för att jag inte hade med mig mitt CV och sånt. Inget de sa om så fick sluta kl 12.. SKÖNT!! Så en kompis som jag träffar kanske 1 ggr per år va hemma i Skara så träffa henne en snabbis, sen laga mat för nu måste jag ha med matlådor, sen tog jag och Nelson en långpromenix fast hade på mig alldeles för lite kläder kände jag. Snart dags för vinterjacka men försöker dra ut på de så länge som möjligt. Och nu sitter jag och väntar in tiden för att få cykla iväg och träna.. Nu när jag kommer vara borta som jag är, spec om jag måste åka buss så kommer jag hem kvart i 6 så gäller de att ta tillvara på lilla tiden.. Tycker synd om Nelson som kommer få vara själv oftare nu, men är väl så alla andra har de som jobbar heltid, är bara att vi har vart lite bortskämda. Tur han får vara med P på jobbet vissa dagar.. Om nån vill vara hundvakt till en stor, hårig (som fäller liiiiiiiiiiiiiiiite), glad björn som bara dreglar liiiiiite, så är de bara och hojta till =)
 

Rimbobullar..

Igår va ju kanelbullensdag men jag åt faktiskt inga kanelbullar men därimot så åt jag Rimbobullar.. Äntligen lyckades jag med nåt bakverk till 100% om jag får säga de själv =) Och jag har redan ätit 5 bullar sen de blev klara... OPS....
När de va nygjorda va de riktigt frasiga och smaka lite winerbröds liknande. Supergoda! Egentligen ska de vara kristyr på toppen, men efter att kört en skivstångpass igårkväll så orka ja inte göra de.. Men jag gillar dem ändå =)
De va iallafall jättelätta och baka. Inga konstiga ingredienser i dem. Smidig deg och kavla och forma. Enda är att de ska jäsa i 2 timmar, men då hinner man göra massa under tiden..
De bästa är att man kan frysa in dem ogräddade men de måste vara färdigjästa och så ta upp när man vill och grädda dem så får man nybakta bulla.. MUMS...
 

Rimbobullar

ca 20-25 bullar (jag fick 29)

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 uppvispat ägg

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

Sätt ugnen på 250 °.Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.


8x8 rutor med vaniljfylning..


Invikta och penslade..

Macarons med Lemoncurdfyllning..

Har fortfarande kvar Lemoncurd så fortsätte och baka citronbakverk. Denna ggr macarons med lemoncurdfyllning. Är verkligen helt kass på att baka macarons, vet inte va jag gör för fel? 1 av 3 plåtar blev bra, ressten åkte ner i soporna. Så tråkigt! Har 3 påsar kvar av mandelmjöl, om jag inte lyckas på dem kommer jag aldrig mer baka macarons! Skitbakverk!


Macarons


150 g fint fint malen mandel (mandelmjöl)
150 g florsocker
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
(pulverfärg/karamellfärg)
(essence)

Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen + ev essence. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.
 
Lemoncurdfyllning
 
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Lemon curd
Ev. valfri färg

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Tillsätt några matskedar lemon curd -smaka dig fram. Färga eventuellt smeten i valfri färg, jag tillsatte lite gul karamellfärg.

Lemoncurd kakor

Fortsätter med min citronbakar vecka =) Idag blev de Lemoncurd kakor. Lätta och baka och va riktigt goda. Fick tummen upp av sambon som egentligen inte är nån fantast av kakor.


Lemoncurd kakor
15- 20 kakor

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 gram rumstempurerat smör
Lemoncurd

Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke. Tärna sedan ner smöret , och rör ihop till en deg. Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter. Ställ ugnen på 175 grader. Rulla sedan lagom stora bollar av degen, och lägg i muffinsformar på en bakplåt.
Gör en grop med tummen och fyll varje grop med lemoncurd.
Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg. I ca  12 – 15 minuter (beror lite på hur stora kakor du har gjort)


Före gräddningen..

Kokosrulle med lemoncurdfyllning..

Fortsätter med citronbakandet. Denna ggr blev de en kokosrulle med krämig fyllning med lemoncurd. Blev helt ok, men tyckte nog de blev lite för möe kokos, så ska nog inte ha kokos i själva fyllningen näst ggr..
Den blev inte så snygg dock. Ser ut som den fått soriasis el va de nu heter =)
 
 
Kokosrulle med lemoncurdfyllning..
 
3 ägg
2dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk el grädde
1 dl riven kokos
 
Fyllning:
1 dl lemoncurd (recept finns tidigare här på bloggen)
1 dl vispad grädde
1 dl riven kokos (hoppar jag nog över nästa ggr)
 
Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner övriga ingredienser.
Bred ut smeten jämt i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som sitter fast på kakan. Pensla pappret med kallt vattnet så går de lättare.
Blanda allt till fyllningen och bred den på kakan. Rulla snabbt ihop rulltårtan och låt den kallna.
 
Fläckiga kakan.. De fastna på bakplåtspappret så vet inte om jag sockra de för lite?

Citronsockerkaka...

När jag ändå hade citroner framme och en kvar så passade jag på att göra en citronsockerkaka. Höfta lite med citronen och blev aningen för mycket i. Skriver receptet här nedan med lite mindre citron än vad jag hade i min och som jag tror blir bättre..
 
Citronsockerkaka
 
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
rivet skal från 1 citron
¼ dl vatten
¼ dl pressad citron
 
Vispa smör och socker mjukt och poröst. Vispa i 1 ägg i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll i äggsmeten. Blanda sedan i de övriga ingredienserna.
Grädda i nedredelen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Lemoncurd..

Satt och googlade lite recept förut och hitta lite goda bakverk och i några recept skulle man ha lemoncurd. Och kom då på att jag hade flera citroner liggandes längst in i kylen. Så gick ut och gjorde en dubbelsats så nu kan jag baka massa saker för de blev en stor skål =) Får nog bli en citronbakar vecka =)
 
 
100 gram smör
2 st ägg
2 dl socker
1½ citron
 
Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.

Lövbiffgratäng..

Idag testa jag något nytt till lunch. En lövbiffgryta som jag hitta på en blogg här på nätet. Va helt okej, men nästa gång ska jag ta i mer sambal oelek för att få lite mer sting på de..
Väldigt lätt och laga och man kan ha möe saker till men idag tog jag nudlar..
 
Lövbiffgryta
 
600 gram lövbiff
1 röd paprika
1 gul paprika
5-10 cm purjolök
1 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 1 dl vatten)
5 dl matlagningsgrädde
1 burk creme fraiche
2,5 msk vetemjöl
2 msk dijonsenap
1 tsk soja
Ca 2 tsk sambal oelek (jag ska ta mer av de nästa ggr)
Ca 2 tsk flytande honung
Ca 4 msk Sweetchilisås
Salt
Peppar
Skär lövbiffarna i ca 2 cm breda strimlor. Ansa och strimla paprikorna, skölj och strimla purjolöken. Blanda köttet, paprikan och purjolöken och lägg i en smord ugnssäker form. Vispa ihop resten av ingredienserna.
Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter.
Obs: rör om två gånger under stektiden så att lövbiffen vänder på sig i gratängformen.

RSS 2.0