Toblerone

P åkte iväg igårkväll med en kompis för de skulle åka och kolla på nån bil, så blev själv igen. Så brist på annat gjorde jag en sats med toblerone. Smakar inte riktigt som toblerone, men är rätt goda ändå. Är ett jätte lätt recept på "julgodis" och går på 5 min =)



Toblerone
ca 20 st beroende på formar

150g ljus blockchoklad
50 gram mörk blockchoklad
20 gram cocosfett
2 msk honung
1 dl hackad mandel

Smält chokladen på över ett vattenbad alt i micro på väldigt låg värme.
När chokladen är smält häll i resterande ingredienser.
Häll sedan i en pralinform el liknande.


Pepparkakshus...

När jag va på mässan i Gbg för ett tag sedan så köpte jag tändsticksaskar som va formade i en trekant, så idag har jag pysslat lite med den. Blev ett pepparkakshus denna ggr.. Blev väl inte super nöjd med de, men de får väl duga. Är glitterlim på fönstrena som fortfarande va blött när jag tog kortet, så de blir inte lika synligt sen när de torkar.. Hoppas jag iallafall...


Hundkurs? JA TACK!!

Som rubriken låter så vill jag går på hundkurs, och den vill jag gå på nu. Helst igår. För nu är hunden förjäklig. Han är riktigt envis, värre än mig, och de säger rätt möe.
Vill lära mig hur man får att han inte hoppar på folk när de kommer och hälsar. Att han ska sluta bita, fast de kliar väl i tandköttet på han, men han kan väl bita på sina leksaker istället för folk. Sen vill jag han ska lyssna mer på oss utan att han ska få godis. Men han har svårt och koncentrera sig när vi är nån annanstanns än inomhus hemma.
Så vi får hoppas hoppas hoppas att vi kommer med i nån kurs till våren, fast att det är ett tag kvar tills dess.. Tyvärr...


Snö...

Vilket skönt väder de har vart ute idag. Knappt blåst och solen har lyst hela dagen. Skulle ut och försöka ta lite kort på Nelson i solen/snön, men varken han el kameran ville vara med mig idag. Han sprang runt och titta bort hela tiden och kameran knepa sig + batteriet tog slut. Tyvärr..
Nelson blir lite galen när man släpper han lös i trädgården, men de är väl för han vill leka. Men gillar inte när han morrar/skäller och biter mig. Huligan hund! Så bet han sönder både min jacka och mina vantar =(


Fick några kort, men här syns knappt hans ögon + han ser lite arg ut..


Ljusstakarna framme och julgranen borta...

Uppe med tuppen imorses, som alla andra mornar. Tio över 6 ringer P´s klocka och även hunden vaknar då, så då är de dags att gå ut.. Imorses va de riktigt kallt så de blev en snabb visit ute. Vid 8 åkte köksgardinerna ner och julgardinerna upp. Fast mina julgardiner är inte så juliga. Får nog köpa lite juligare till nästa år. Alla ljusstakar/stjärnor åkte sedan upp i fönstren, så nu är de klart. Har ju inte så många fönster så de gick fort.

Igår när vi va nere i vårat röriga förråd för att ta upp julsakerna så säger P: -Vart är julgranen? Vi såg den inte, men tänkte den ligger väl längre in bakom möblerna, men nä.. Julgranen är borta?!? Hittar den verkligen inte och vi kan inte komma ihåg att vi har slängt den heller. Och varför skulle vi ha slängt den? De va ju inge fel på den.. Så nu blir de o åka köpa julgran. Tänkte ett tag att vi inte skulle ha nån för Nelson kommer väl säkert äta upp den och vi är knappt hemma på jul. Men ändå hör de till och de är mysigt.. Vart finns billiga plastgranar och köpa?


Björnakaka

Igår fick de bli en inne dag med tanke på vädret. Blev lite rastlös på eftermiddagen så bakade en kaka som hette björnakaka. Är en sockerkaka med kanel i + smörkräm imellan.



Björnakaka

2 ägg
3 dl socker
75 g margarin (smält)
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1½ dl mjölk
3 dl mjöl

Kräm
50 g margarin
2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten i en rund form. Grädda i 175 grader i ca 40-45 minuter.
Låt kakan kallna.
Vispa ihop alla ingredienserna till krämen med elvisp.
Dela kakan, bred fyllningen i mellan.


Mammas födelsedag...

Idag fyller min mamma år, så nu på morgonen va jag och Nelson iväg och köpte en blomma. Hon gillar orkidée, så de fick de bli. En vit i en svart kruka, så jag gjorde ett svart/vitt kort som jag har satt fast i blomman. Lite roligare med hemmagjort kort än de tråkiga man kan köpa i affären..



Nelson fick sitta kvar i bilen, och när jag kom ut så blinka bilen, då har jag glömt att larma av rörelselarmet i bilen. Klantigt! Men som tur är så verkar han inte ha brytt sig om de tjöt lite, för han låg och sov i bilen efteråt och ville inte komma ut ur bagaget när vi va hemma..


Choklad mumsmums

Igår försökte jag mig på och göra choklad mumsmums.. Men de gick sådär.. Själva skummet blev jätte bra. Men när jag skulle ha på chokladen på skummet så va chokladen för tjock, så de blev klumpigt o skummet smälte o så blev de inte toppiga.. Så tråkigt när man bakar och så blir de inte som man tänkt sig. Ska nog hålla mig till sockerkaka, för de brukar jag lyckas med..



Choklad Mumsmums

4 ½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl vatten, kallt
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl vatten, kokhett

500 g ljus blockchoklad
20-30 smörgåsrån (beroende på hur stora du gör dem)

Blanda strösockret, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål.
Rör i gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta till sockerblandingen.
Vispa alltsammans med elvisp (ballong) i ca 30 MINUTER till en pösig smet.(Hög hastighet)
Kapa till smörgåsrånen till runda plattor, med hjälp
av en pepparkaksform (2 plattor/rån). Spritsa ut smeten på plattorna, som en vriden topp. Ställ dem i frysen en timme.
Smält nu blockchokladen i mikrovågs ugn, eller i kastrull över ångbad. Doppa sedan toppen på mums mumsen i chokladen, och ställ dem på tork.

(De går bra att frysa)



(De blev ganska bra innan chokladen kom på)


Skönt iallafall och ha bakmaskinen när skummet ska vispas i 30 min...


Göteborg + Liseberg...

Gårdagen spenderade hela dagen i Göteborg. All personal på Kappahl i Lidköping blev bjudna på resa + julbord + jul på liseberg av Kappahl för våran butik går så bra. Trots vi är en liten och trång butik så säljer vi jätte bra. Kul att få lite uppskattning och en liten miniresa =)
Åkte tåg dit, jätte smidigt när man kommer direkt till Nordstan. Blev en shoppingtur i 3-4 timmar innan det var dags för julbord inne på Hamnkrogen som ligger inne på Liseberg. Va jätte gott och fräscht och fanns jätte mycket gott! Fast jag gillar ändå prinskorven och köttbullarna mest =)
Efter suttit och ätit i flera timmar gick vi sedan runt inne på Liseberg. Va jätte mysigt med ALL belysningoch det var inte en lampa där inne.. Vädret var perfekt oxå, 1-2 plusgrader. De enda som saknades va lite snö fast på vissa ställen hade de sprutat konstsnö =)









Blev även lite spelande på chokladhjul =)
Jag och kompisen sa innan vi spelade på ett chokladjul att vi delar om vi vinner, så vann hon stjärnvinst på Marabou hjulet, och tur va väl det att vi bestämde de innan, så jag fick 1kg choklad =) Strax efter vann hon även stjärnvinst på kexchoklad och påse med daim.


Inte ensam...

Jag behöver inte känna mig ensam när jag sitter vid köksbordet och pysslar med mina julkort. Sixten som sitter på bordet el stolen och tittar/leker, och Nelson som ligger på golvet och sover + värmer mina fötter =)



Har börjat göra julkort, är ju inte långt kvar till jul =)
Förr skicka jag massa kort, typ 40 st, men får inte alls så många tillbaka längre, så nu skickar jag bara till dem jag fick av förra året, så förhoppningsvis tar de inte så lång tid och göra korten detta året...


Nya sovstället...

Nelson har hittat nytt favvoställe och ligga på. Nämligen precis innanför dörren på dörrmattan och mina skor.. Tycker inte det verkar super skönt och ligga så, men de verkar han tycka för han går ofta dit och sover...
Är riktigt skönt att han inte biter i allt här hemma, som tex mina skor när han ligger där, men han har inte vart på något direkt än förutom sina leksaker. Men de kanske kommer när han byter tänder?



Han växer och växer.. Känns som han har växt flera cm varje morgon när man ser honom. Han har växt åt alla håll och kanter.. Blivit bredare men oxå högre, så snart är han ingen valp längre...

Han har lärt sig sitta, stanna, ligga och tass fast de är bara när han känner för de och är koncentrerad. Men hoppas han lyssnar mer snart. När vi är i trädgården så ska han lukta och äta och gräva och då lyssnar han inte för fem öre. Kan ropa Nelson i 5 minuter utan han bryr sig.. De är nåt som vi behöver öva på, hur man nu gör de??
Har anmält intresse till Götene för hundkurs, så vi får se om vi kommer med där. Ska nog söka till Skara oxå för säkerhets skull... Men kurserna börjar inte förrän i typ februari, hade vart skönt och lärt sig grunderna nu, så han inte blir huligan sen. Men tiden går fort, så snart är de februari... =)


Söndag...

Står här i köket och väntar på att klockan ska ringa så jag kan ta ut min muslii. Är 4:e satsen denna vecka, så nu kan man snart göra den utantill. Idag är de svärsmors tur att få muslii, innan har de vart pappa, en kompis och P som har fått. Jätte smidigt och göra de själv. Är lite dyrt och köpa alla ingredienser första ggr, men man får ut många satser på de, så de bli billigare än och köpa själv + godare...


(Havregryn, kokos, råsocker, linfrön, hasselnötter, vetegroddar, sesamfrö, solrosfrö och vaniljsocker blev de denna gången)

Igår jobbade jag, första ggr på 1½ månad, så de va riktigt skönt och komma hemifrån, även om de bara va några timmar. Tillbringar nästan hela dygnet med vovven, så de va skönt och få en paus + att de va kul och komma hem när man såg hur glad vovven blev.. Kul när nån som kommer och möter en i dörren...
Ska jobba imorgon med, så imorgon får han vara 3½ timme på P´s jobb. Är de längsta han har vart där, så vi får se hur de går.. Hoppas de går bra.. Behöver köpa nån mer leksak som han har där, så han har lite sysselsättning.. Behöver även nåt hemma hos mamma när vi är där o hälsar på, så han inte äter upp deras katt =)

Nelson och sixten blir mer och mer vänner, så nu är sixten nere mycket mer på mellanvåningen. Men om Sixten tycker han är jobbig el kommer för snabbt imot han, så smiter han fort upp i trappen för där kommer inte Nelson åt han.. Så de är skönt att de funkar, så de inte morrar el fräser åt varandra + även biter el klöser varandra..



Så mysigt och ha Sixten liggandes i soffan brevid en oxå, som han alltid har gjort innan..



Står här under tiden och letar recept med, varför är de så svårt och komma på maträtter och laga.. Lagar bara samma och samma och samma hela tiden.. Men lutar mest åt portergryta.. det är sååå gott!! Men tar en liten stund och laga, fast de kan de vara värt...


Snö snö snö...

Så mysigt med snö. Blir så mycket ljusare med en gång. Nu vill man ha upp adventljusstakar i fönstrerna, men de är inte långt kvar tills de är dags för de. Fast lagom till advent som kommer de nog inte finnas nån snö..
Nackdelen med snö är att de blir så jäkla halt. Nu imorses när jag och Nelson va ute så va de super halt. Va nära o drutta flera ggr. Va halt för Nelson med för hans ben åkte åt alla håll o kanter i bland =)
Nelson verkar gilla snön, för han skuttar och hoppar och gräver och far som en tokstolle i trädgården.



Fastnar lite snö i hans päls, men efter att vart inne i 1 minut så har allt smält på han. Men önskar att vi hade en grovingång där jag kunde ta in hunden igenom, för de blir väldigt blöt innanför dörren...  Så nästa gång vi flyttar, då är de ett måste med grovingång!


Växt....

Nu efter renoveringen av badrummet så har de blivit möe fogdam och annat i hela köket och tvrummet, så idag har jag städat mellanvåningen, men för att kunna tvätta golvet måste jag "spärra" in Nelson, för annars jagar han moppen + de blir massa fotspår efter han. Så när jag tvättade golvet i köket fick han vara i tvrummet, vilket han inte gilla. Han vill inte bli inspärrad bakom komposgaller. P hade honom i komposgaller på jobbet där han smet 2 ggr ut i verkstaden. Han va smart och klättra över gallret.. Men iallafall när han var inne i tvrummet så stod han och hängde på gallret som han gjorde när vi hade kompost gallret upp förr och de va då jag insåg att han har växt! Jättemöe! Min lilla plutt kommer snart vara jättestor så får ta tillvara på nu när han är så liten i kan sitta i mitt knä och mysa..



9 veckor- Där överkanten på huvudet är lika högt som gallret...



12 veckor- Där halsen är på överkanten på gallret, så han har växt ett helt huvud i stl..


Badrumsrenovering... Före och efter...

Satt och kollade igenom gamla bilder från när vi fick ta över huset och hittade denna bild på badrummet.



Blått och fint =)
Men jag målade dock om de till vitt när vi flyttade in, men hitta inge kort på det. Men så här såg de iallafall ut innan i stort sett.

Och så här blev de efteråt. Saknar handdukskrok och handtag på skåpet.



Visst blev de lite skillnad =)
Till de bättre hoppas jag ni tycker..


11 år...

Idag har jag och min kära sambo vart ihop i 11 år.. Kändes som de inte va länge sen vi träffades på en halloween festen i lilla Synnerby.. Men åren går fort..
Ibland när vi har årsdag/förlovningsdag så brukar vi gå ut och käka, de senaste ggr på Mango´s i Skövde för de har riktig god mat där, men i år funkar de inte riktigt med Nelson att vi går ut och äter, så vi får "fira" hemma istället. När jag va på Ullared för några ggr sen så köpte jag plankor, så ikväll får de bli planka. Är så gott med kött, dusessmos (hur de nu stavas), baconlindad sparris och beanäs sås.. Mumma..
Nelson ligger här och "firar" oxå, han har nämligen fått en ben som han är galen i. Håller på här och tuggar för fulla muggar. Och Sixten har fått godis han med =)

P håller nu på i badrummet. Nu är rören till handfatet inkopplat, toastolen är på plats och nu håller han på och grejar med belysningen. Sen är de bara taklister, silikon i hörnerna och dörren till komoden kvar att fixa.. Så imorgon kommer nog badrummet vara klart =) Skönt!! Kan man äntligen börja städa i hallen o köket, för de blir en bombnedslag med verktyg o kartonger o annat bös.


Hos Vetrinären...

Imorgon blir Nelson 12 veckor, så idag va de dags för en vaccinationspruta. Gick jätte bra. Han gnällde ingeting när han fick själva sprutan, vilket va toppen. Men han va lite pipig o orolig innan, men va ju nytt ställe med massa dofter så de blir ju så..
Va 4 st vovvar med matte/hussar som kom fram till oss och ville klappa och gosa =) Han tyckte han va så söt.. Och sen när vi satt inne på rummet för att vänta på vetrinären kom 2 st andra djurskötare in och ville klappa o gosa med han.. Så han är nog allt lite söter (stolt matte)



I eftermiddag ska vi åka till Lisch.. P ska kolla efter vinterkängor. Behövs kanske i vinter om de blir en likadan vinter som förra året. Och snart får vi gå längre promenader oxå =)
Ska svänga förbi kappahl oxå förj ag har 2 st jobbar kompisar som vill se lilla Nelson oxå. Eller lilla o lilla. Han vägde 10,4 på vågen nere på BlåStjärnan. Börjar bli en tung grabb...
Han är en riktig knähund. Han ligger gärna i mina knän/famn när jag sitter på golvet med han. Och de känns oxå där att han blivit större. Nu är de inte många cm kvar tills han når upp med hövet på tv-rumsbordet, så snart gäller de o plocka bort allt som ligger där på..


Blåbärskaka i långpanna

Igår va en kompis o hennes dotter här för att kika på vovven, så bakade choklad/kladdmuffins, men de har jag redan visat här innan. De är några riktiga favoriter som ä goda med en klick grädde som bakas ofta här hemma..

Idag har jag bakat blåbärskaka. Den blev sådär, den blev väldigt kompakt. Men skulle inte vara nåt bakpulver i så den steg inge på höjden, så de va väl därför.. Nästa gång ska jag testa med bakpulver i.

Just nu håller pappa på att fogar våran toa. Går framåt med toan nu.. Skönt.. Vi hade tänkt och spara våran toastol för den va inte alls gammal, så vi ställde ut den på altanen tills vidare och nu när de va kallt förra veckan så sprack den, så nu är de bara o köpa en ny. Lite trökigt, men gött o få ny oxå =)



Blåbärskaka (ca 20 bitar)

Du behöver:
250 g smör
3 ägg
5 dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
200 g frusna blåbär
2 msk florsocker/potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker i en stor bunke. Blanda ner smöret. Rör ner mjölet och vaniljsockret och rör till en jämn smet.
Blanda florsocker (jag tog potatismjöl) och blåbär så färgar de inte av sig på kakan lika mycket.
Klä en långpanna ca 25 x 30 cm med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i långpannan. Strö över blåbären och sätt in i ugnen i ca 35-40 min.


Helg

Fre-lör-sön har jag vart i Göteborg och shoppat loss =) Så där försvann hela lönen..
Va en mässa för kort, så köpte lite nya saker till att göra julkort, så nu är de bara och sätta igång och göra dem. Blev även en tur till IKEA och Allum i Partille och lite andra affärer när vi ändå va i GBG..

När jag kom hem igår så åkte vi till P´s kompis och hälsade på dem och deras 15 veckors Leonberger. Han va JÄTTE stor, kunde inte tro de va 4 veckor mellan dem bara. Nelson, som våran vovve nu heter kunde stå under Boy som leonbergern heter. Han hade jätte långa ben, så de kommer nog bli en rejäl vovve de..
De lekte i 1½ timme. De va helt galna. De sprang runt och bråkade massa.
Så när vi kom hem va Nelson i behov av en dusch av allt dregel av Boy. Första ggr vi duscha han. Gick bättre än väntat. Trodde han skulle pipa och försöka kom ur duschen mer än va han gjorde. Men han va lite rädd för han skaka lite, men efter att fått lite godis när duschen va avklarad va han pigg och glad igen och började leka direkt =)


Han ser ser jätte ledsen och lidande ut...


Kolla vilken liten tanig svans han har under all päls...


Han blev jätte krullig/våfflig när han va halvblöt, men de rätta ut sig efter de torkat..

Nu luktar han jätte gott, bara andedräkten som inte luktar hallon =)


RSS 2.0