Saffransbiscotti + chokladcrispkola

Inför jul så fick jag ett litet ryck och fick tom med sambon ut i köket. Vi gjorde 2 olika sorters sill, den gamla vanliga ramslöks sillen som brukar vara populärt på vårat julbord men även en äpple och lök sill som fick bra betyg, glömde ta bild så får blogga om den till påsk el midsommar när man äter sill igen..

Vi griljerade även julskinka, gjorde en julsnaps som vi hällde i saffran, citron och apelsin i så den blev härlig gul/orange färg, som fick ett ganska bra betyg den med?, fick tyvärr vara chaufför så fick inte direkt smaka på den, men tur de, jag och sprit går inte så bra ihop nu för tiden, utan jag får hålla mig till mina vinflaskor istället.. (nu spåra jag ut ämnet), bakade brödkakor och hundgodis (recept i ett senare inlägg), chokladkolacrisp som receptet kommer här nedan på, (dock utan bild) och till sist bakade jag saffransbiscotti som fick bra betyg bla av min lilla mamma. Så här kommer receptet, julen är ju över men de kan man äta året om tycker jag..


Saffransbiscotti
ca 50 st

150 g mandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 st ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut plåten. Sänk värmen till 120°C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.


-------------------------------------------------------------------------------

Kolacrisp med choklad

100 gram smör
2dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

2 dl rice krispes
200 g choklad

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsockret.
Rlr med jämna mellanrum tills termometern visar ca 124-130 el när smeten håller för ett kulprov, ca 15-30 minuter. (koka inte för länge, då blir den jättehård som min blev)

Häll ner smeten i oljad lånpanna, 20x20 cm, fördela rice krispen jämt över smeten och ställ de kallt.
När kolan stelnat, smält chokladen och häll över kolan.
Ställ kallt och låt stelna och skär sedan i små bitar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0