Brödkakor med solros och linfrö...

Dessa brödkakor bakade jag mycket i somras, är väldigt gått till soppa med bara lite smör på el också med ost och skinka. Lyckades nog nästan varje ggr när jag bakade de, men nu när jag bakade de hemma så blev de lite torrt så vet inte riktigt va jag gjorde för fel. Men de gick absolut att äta med julskinka på nu i julas..

 

Här kommer receptet...

1 pkt jäst
13 dl ljummet vatten
2 dl socker
1 tsk salt (jag tar lite extra)
2 dl gräddfil/yoghurt/creme fraish (tar de som finns hemma)
2 dl linfrö
2 dl solrosfrö
6 dl gramhamsmjöl
1,5 liter mjöl (ibland behövs de lite extra)

Smula ner jästen i bunken, lös upp de med de ljumna vattnet.
Häll i socker, salt, gräddfil, och fröna och till sist mjölet. Arbeta till en smidig men lite lite kletig deg.
Låt jäsa i bunken i 30 min under duk.
Ta ut degen och dela i 4 bitar. Rulla till bollar och platta sedan ut dem till brödkakor med händerna. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Picka och stansa ett hål i mitten. Låt jäsa i ca 30 minuter till.
Grädda i 225 grader (vanlig) el 200 grader (varmluft) i ca 25 min. Tills dem har fått lite färg men även att botten är lite krispig.
Låt svalna på galler..

Saffransbiscotti + chokladcrispkola

Inför jul så fick jag ett litet ryck och fick tom med sambon ut i köket. Vi gjorde 2 olika sorters sill, den gamla vanliga ramslöks sillen som brukar vara populärt på vårat julbord men även en äpple och lök sill som fick bra betyg, glömde ta bild så får blogga om den till påsk el midsommar när man äter sill igen..

Vi griljerade även julskinka, gjorde en julsnaps som vi hällde i saffran, citron och apelsin i så den blev härlig gul/orange färg, som fick ett ganska bra betyg den med?, fick tyvärr vara chaufför så fick inte direkt smaka på den, men tur de, jag och sprit går inte så bra ihop nu för tiden, utan jag får hålla mig till mina vinflaskor istället.. (nu spåra jag ut ämnet), bakade brödkakor och hundgodis (recept i ett senare inlägg), chokladkolacrisp som receptet kommer här nedan på, (dock utan bild) och till sist bakade jag saffransbiscotti som fick bra betyg bla av min lilla mamma. Så här kommer receptet, julen är ju över men de kan man äta året om tycker jag..


Saffransbiscotti
ca 50 st

150 g mandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 st ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut plåten. Sänk värmen till 120°C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.


-------------------------------------------------------------------------------

Kolacrisp med choklad

100 gram smör
2dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

2 dl rice krispes
200 g choklad

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsockret.
Rlr med jämna mellanrum tills termometern visar ca 124-130 el när smeten håller för ett kulprov, ca 15-30 minuter. (koka inte för länge, då blir den jättehård som min blev)

Häll ner smeten i oljad lånpanna, 20x20 cm, fördela rice krispen jämt över smeten och ställ de kallt.
När kolan stelnat, smält chokladen och häll över kolan.
Ställ kallt och låt stelna och skär sedan i små bitar.


Kajjo 29 år...

Min kompisar har otur att fylla år dagen innan julafton (min åsikt, fast är nog värre när man är liten), och då måste hon ju självklart få ett kort ibland alla julkorten som skickas..
 

Kortet ihop fällt... (vitt, svart och turkos= mina favofärger)


Och när man knyter upp de, så blev de så här..
 

Julkort 2013

Årets julkort blev alla likdana fast lite olika papper och stämplar på dem bara. Gjorde de lätt för mig detta året, men tyckte ändå de blev okej ändå trots sin enkelhet...
Här kommer de, lite tråkiga kort, har inte beskurit dem el nåt utan tog dem bara rakt upp och ner innan jag skicka iväg dem på posten..
 
 
 
 
 

Gjorde även en liten ask och skicka på posten till en kompis då hon fick en liten julklapp ihop med sitt julkort.. Här kommer den..

 

35 år...

Igår fyllde våran kompis 35 år, och självklart måste man skicka kort när nån fyller år, speciellt när man fyller lite jämt.. Så här blev hennes kort..

 


För att pigga upp de svarta fick de blir lite färgglada fåglar som matchades med knappar.. =)
 

Pepparkakssnittar...

Va mer baksugen igår efter att ha bakat bullarna, hade dock inte så mycket socker kvar men räckte i alla fall till en sats med pepparkakssnittar. Baka dem på cafét i Varnhem för ett tag sedan och de blev jättegoda, men igår lyckade jag inte lika bra, de blev lite för flötiga denna ggr och lite segare, inte så krispiga som de ska vara.. Hoppas ni lyckas bättre än mig om ni testar de, för de är goda i vanliga fall!
 

 
Pepparkakssnittar

100 gram smör
1 dl  socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2 – 2½ dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda

Blanda  smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man  vill).  Rör  i sirap och vaniljsocker, pepparkakskryddor och sist vetemjölet blandat med  bikarbonat.  Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå  att  forma. Rulla den  till strängar och  platta ut till en centimeters tjocklek på  smord plåt.  Grädda i 175  grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och  låt  svalna.

Saffransvaniljbullar..

Försöker få mig själv lite i julstämning, även om ljusstakarna står i fönstren, snö ute och ljusen tända så känns de inte riktigt som att julen är här, men man måste ju försöka i alla fall så idag har jag bakat saffransbullar. Skulle haft lite mer fyllning i dem så de hade blivit lite saftigare, men de gick och äta ändå som tur va..

 
Vaniljbullar
ca 30 st beroende på hur stora man vill ha dem..

50 gram jäst
150 gram smör
2 påsar saffran
1½ dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg
½ tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör
1½ dl socker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Fyllning:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

RSS 2.0