Fönster...

Idag tjugo över 7 klampa 3st hantverkar in genom dörren och börjat riva ur våra fönster.. Jag och nelson har gömt oss nere i källaren så länge och katten ligger livrädd under sängen på övervåningen..
Jag och Nelson är absolut inga morgon människor, orka knappt öppna ögonen halv 7 imorses och Nelson bara titta på mig och undra va jag va syssla med.. Tacka vet jag och gå upp kl 9 =)

Lite typiskt att jag får jobba alla dagar utom söndag denna vecka när de är hantverkare här, men som tur är så får Nelson åka ner till P´s jobb under tiden och katten får vara här nere i källaren så vi har satt upp kompostgaller i hela trappen så han förhoppningsvis inte smiter förbi/över.. Inte lätt och ha innekatt...



Våra nya fönster och altan/balkongdörrar..
Ska bli riktigt skönt och få nya fönster då våra verkligen är jätte fula (trät har spruckit och färgen börjat flagna bort) och dåliga (fönsterglasen sitter inte fast i karmen) och är väldigt lyhörda. En till nackdel är att de är såna man delar på hälften så när man ska putsa fönster så får man putsa dem på 4 sidor och de samlar alltid massa damm och skit mellan oxå.
Vi kände att de va ingen ide och försöka fixa iordning fönster från 1969 och om vi säljer huset nån gång framöver så har de ökat på värdet lite.. =)


Födelsedagskort...

Idag fyller min arbetskamrat år, så har gjort ett litet kort..
Hoppas de dimper ner i hennes brevlåda idag..



Stör mig lite på att gubbarnas hår inte blev samma gröna färg som vimplarna, men hade ingen bra grön tuschpenna hemma..
Den 5 november är de mässa i GBG för kortmakeri, så då kanske de är dags och köpa lite nya färger =)


Päronmacarons med nutellafyllning...

Japp, äntligen tog jag mig i kragen och testa mig på att baka de franska kakorna Macarons.
En kompis baka dessa för över ½ år sedan och fick då smaka på dessa och de va gudomligt goda, så får hoppas mina blir lika goda som hennes!
Macarons har en grundsmet som man sedan häller i pulverfärg och essence i för att få lite variation. Sen kan man fylla med dem med vad som helst tex nutella, smörkräm, chokladganage m.m..
Idag blev de päronessence med nutella fyllning. För att de ska bli lite extra lägger man även i lite hasselnötter i mellan dem.. Mummmms!
De tar lite tid och göra, men som tur är så säljer Lidl mandelmjöl så man slipper skala och mala dem, de underlättar VÄLDIGT mycket!

Mina blev sådär, ena plåten sprack alla på och vet inte varför de blir så? och den andra plåten sprack inte men blev inte så superhöga som jag sett på bilder på nätet, men hoppas de går och äta ändå!



Macaroons

150 g fint fint malen mandel (mandelmjöl)
150 g florsocker
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
(pulverfärg/karamellfärg)
(essence)

Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen + ev essence. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.


Kladdkakesandwich...

Imorgon kommer min äldsta kompis hit på fika. Hon är alltså inte gammal utan hon är den kompisen jag har känt längst i livet då jag va dagbarn hos hennes mamma i flera år och vi har gått i samma klass i 9 år... Efter vi sluta gymnasiet flytta hon till Ulricehamn och har stannat kvar där så vi träffas inte så ofta nu för tiden, så de ska bli kul att träffas över en fika. Med sig har hon sin 2-3 månaders bebis =)

Så idag har jag bakat en kladdkakesandwich. Kladdkaka som man lägger chokladfudge imellan. Skulle vara kardemumma i chokladfudgen som jag är lite skeptisk till, får hoppas de inte tar över smaken från de andra. Men då jag och sambon har bestämmt oss för sockerfria vardagar (som jag tycker är JÄTTE jobbigt då jag är riktigt sockerberoende) så får jag inte smaka på kakan förrän imorgon då de dags och fika. Fuskar då egentligen, men får då äta mindre sött till helgen som kommer el oxå får man hoppas sambon glömt av de så jag kan äta godis till helgen ändå =)

Kakan blev sådär utseende mässigt, för själva kladdkakan blev väääldigt platt, så tror den blev lite för torr.. Men den får stå i kylen tills imorgon, så får se om den kanske saftar till sig lite... Hoppas!

Receptet kommer här nedan...



Kladdkaka:
100 gr smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
4 msk kakao
1½ tsk vanlijsocker
2 tsk bakpulver

Mjölkchokladfudge:
200 gr mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
½ tsk malen kardemumma
25 gr rumsvarmt smör

Smält smör
Vispa ägg och socker lätt. Rör ner smöret.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten.
Klä en form, ca 25x35cm med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda i 150grader, mitt i ugnen ca 30-35 min.
Låt svalna.

Mjölkchokladfudgen:
Hacka chokladen fint.
Koka upp grädde, honung och kardemumma.
Dra av kastrullen från värmen.
Tillsätt chokladen och rör till den smällt, tillsätt sedan smöret och rör till slät kräm.
Låt svalna lite innan den ställs in i kylen i ca 1 timme för att tjocka till sig.

Bred fudgen på halva delen av kladdkakan och vik sedan över den andra hälften.
Stoppa in kakan i frysen i ca 30 min så blir den lättare att skära i trekantiga bitar.
Min stod i kylen över natten istället, och det funkar lika bra det.


Inte populära...

Vi tyckte Nelson gick lite konstigt med sitt ben imorses, så tog bort bandagen, och nu har han fått ett sår på framsidan på benet oxå.. PUH.. vet inte om han bitit/slickat/ på de under natten för de har klickat el suttit för hårt el nåt.. Varför kan de inte läka för!?!?
Baksidan har blivit bättre, men är en prick som inte vill läka på baksidan, så de får nog bli en tripp till vetrinärinrättningen i veckan med han igen. Vi är stammisar där nu för tiden, för jag har vart o köpt bandage flera ggr och imorgon ska Sixten in och ta bort tandsten.. Detta är en STOR nackdel med djur, när de blir sjuka!

Nelson är inte alls glad på oss för tillfället för han har fått på sig tratten.. Han bara står el sitter som ett kolli och vill inte titta på oss el lyssna på oss. Han kommer inte ens när vi öppnar godisskåpet.. Stackarn!


Uddetorp...

Igår åkte vi till Uddetorps fotbollsplan så Nelson fick springa av sig..
När vi är ute och går med han så får han/ vi inte upp nåt tempo för han ska stanna och lukta på ALLT så då är de perfekt att släppa han lös ibland så han får springa och bättre på sin kondis lite..






Tacotårta...

Va trött man blir på den gamla vanliga maten, så idag har jag/vi testat nåt nytt.. Nämligen tacotårta.. Riktigt gott fast man orka inte så mycket för den var ganska mastig, men va väl för de ä typ 5 dl ost i/på den.. Men med en god sallad till så va den RIKTIGT god.. Kul att göra nåt nytt utav tacosen..

När jag ska ta kort på mat, så ser de groteskt ut, absolut ingen som blir sugen på att laga de när man ser bilderna.. Vet inte alls hur man gör när man tar kort på mat, så ni får ta bilderna som de är..

Här kommer receptet!



Tacotårta

1 pkt mjuka tacoskal
500 g nötfärs
1 pkt taco kryddmix
1 burk tacosås (klassisk tacosalsa)
1 hackad purjolök

1 burk (2,5 dl) crème fraiche
1 dl grädde
1 pkt philadelphiaost
1 burk majs
salt
grovmalen svartpeppar
ca 3 dl riven ost

1 extra burk tacosås (uteslöt jag, då jag inte är så förtjust i det)
lite extra riven ost till översta lagret

Börja med att hacka och bryna purjolöken, tillsätt sedan köttfärsen, kryddmixen och sedan tacosåsen.
I en bunke vid sidan av - rör samman crème fraiche, grädde, riven ost, philadelphiaost och majs, och krydda med salt och peppar.
Lägg ett tacoskal på en plåt med bakplåtspapper och bre på köttfärsröra. Lägg på ett skal, och bre på oströra. Lägg på ett nytt skal, och bre på tacosås från den extra burken (som jag uteslöt då jag inte är så förtjust i det). Sedan är det bara att varva och bygga på tills ingredienserna tar slut.
Ifall tårtans kanter börjar slutta för mycket nedåt och det känns riskabelt att stå och bre på fyllning högst upp, bre då på fyllning på varje skal innan du lägger det överst. På det sista och översta lagret - garnera med lite extra riven ost. Spetsa gärna tårtan med några grillspett ifall du har några, så glider inga av tårtans lager omkring.
Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills osten har fått fin färg. Låt tacotårtan stå orörd i 10 minuter innan du skär i den, så kommer den att hålla formen fint. Glöm inte att ta ur grillspetten! Servera med sallad och ev tacossås som min andre hälft ville ha till.


Kanelbullens dag...

Idag är de kanelbullens dag och självklart måste man baka bullar då.. Nämligen 93 st =)

Har redan lagt upp receptet på mina bullar tidigare, och det är taget på baksidan från Kungsörnens mjökpaket. Är väl de vanligaste receptet på bullar och de tycker jag blir jättegoda!



Gjorde en dubbelsats. Tycker de ä lika bra när man ändå ha framme alla saker och när man ändå håller på. Blev en rejäl deg! =)



Innan gräddning, mina vanliga bullformar va slut och glömde helt bort och köpa igår i affären, men som tur va så hitta jag stora muffinsformar i min låda med texten hembakt på, vilket passa perfekt till hembakta bullar =)



Nu är frågan vart jag ska få plats med alla bullar i frysen...


Höst städning...

Nu är nästan alla trädgårdsmöblerna inknökade i förrådet så om man öppnar dörren in dit ramlar nästan all bröte ur, tur att vi inte har så möe saker som används där inne så vi slipper gå in dit..
Passade även på att rensa lite ogräs o sopa bort lite löv. Hade med mig Nelson ut så han fick ligga i gräset i vila lite. Han va jätte duktig när bara va jag o han. Men så fort nån kommer så börjar han skälla o hoppa o busa järnet. Varför kan han inte vara duktig när folk ser/träffar han, så folk kan se att han inte är en ligist jämt!


RSS 2.0