Hemmagjord hamburgare...

För ett tag sedan va vi super seriösa och gjorde hamburgare med allt i från grunden.. ja nästan allt i alla fall.. grönsakerna har vi inte odlat själva, lite fel säsong för de just nu.. Och vi slakta inte kossan/grisen heller..

Men vi gjorde egna hambugare, jag baka hamburgebröd, egen dressing, hemmagjorda strips, coleslaw..
Seriöst el hur =)
Ibland är de roligt och göra sig till och göra allt själv, även om man oftast är lat och köper halvfabrikat istället..


Här nedan kommer recepten på sakerna..

Hamburgaren är för övrigt superlätt och göra. Vi blandar bara lite HP-sås, salt, peppar och 1 ägg ihop med köttfärs och formar till burgare. Ibland tar sambon i lite tabasco el chippotlesås i sin för att få lite extra sting.

(Ett tips när man gör egna burgare är att gör de plattare i mitten än ute i kanterna för automatiskt åker köttet ihop och blir oftast så hög i mitten vilket gör de svårare och få jämn stekta..)

-----------------------------------------------------

Stripsen skar jag i bitar med en mandolin men går lika bra för hand. Koka dem i ca 2 minuter så de hinner bli lite varma med lite salt. Häll av dem och torka dem med papper. Fritera i ca 9-10 minuter el också i ugn i ca 20 minuter. Salta.

---------------------------------------------------

Coleslaw gör jag enligt Arlas superlätta recept.

Blandar bara ihop:
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
salt, peppar
1 tsk socker
½ rödlök (men jag glömde köpa så jag tog gul lök)
1 riven morot
5-6 dl riven vitkål

-------------------------------------------------------

Dressingen va första ggr jag gjorde, den blev lite lös, men god. Vet inte om man antingen ska ha mer majonnäs el crème fraiche för att få den lite tjockare?

1 dl creme fraich
½ dl majonäs
½ dl chilisås el ketchup
½ dl bostongurka
½ tsk senap
½-1 msk finriven lök (gul el schalotten)
salt, peppar, paprikapulver
Rör ihop allt och tillsätt lök och kryddor efter smak. Ställ kallt en stund före servering.
 
-----------------------------------------------------

Hamburgarebröd

11 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk socker
2 tsk torrjäst
4 ägg
1 dl smält smör
3 dl filmjölk

Till pensling:
1 ägg
1 msk vatten
sesamfrön

Blanda samman de torra ingredienserna. vispa ihop ägg och det smälta och något avsvalnade smöret. Värm filmjölken superförsiktigt, de ska vara fingervarm men inte börja skära sig (helst).
Blada allt och knåda degen. Eftersom den fortfarande är ganska kladdig är de enklast att köra den 10-15 minuter i en hushållsassistent el med en elvisp med krokar.
täck över och låt jäsa ungefär i 1½ timme.
Dela upp degen i 12 delar. Rulla/nyp ihop till runda bröd och lägg bullen på plåten och platta till den lite med handflatan.
Lätt på en plåt och låt jäsa övertäcka i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med ett ägg som du vispat ut med vatten och strö över sesamfrön och baka i nedre delen av ugnen i 20 minuter el tills de fått lite färg.
Godast och äta samma dag el frys in dem.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0