Saffransvaniljbullar..

Försöker få mig själv lite i julstämning, även om ljusstakarna står i fönstren, snö ute och ljusen tända så känns de inte riktigt som att julen är här, men man måste ju försöka i alla fall så idag har jag bakat saffransbullar. Skulle haft lite mer fyllning i dem så de hade blivit lite saftigare, men de gick och äta ändå som tur va..

 
Vaniljbullar
ca 30 st beroende på hur stora man vill ha dem..

50 gram jäst
150 gram smör
2 påsar saffran
1½ dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg
½ tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör
1½ dl socker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Fyllning:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Kommentarer
Postat av: Grannarna

Att de är FANTASTISKT GODA intygas från andra sidan väggen! Tack!

Svar: Tack själva för era goda lussekatter! De tog slut på ett nafs =)
Camilla

2013-12-11 @ 14:36:32
URL: http://www.gorbarfals.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0