Bagels

För ett tag sedan blev jag bjuden på rostad bagels av Å på jobbet som hon hade köpt på Egg & Milk i gbg. Va hur gott som helst! Många har phili ost på, men jag tog bara smör på, och de va verkligen jätte jätte gott. Så för ett tag sedan bakade min kompis K bagels, som hon sa blev jätte goda, så idag vågade jag mig på de med. Är lite jobbigt och baka dem för de är 1 timme och 15 min jäsningstid på dem, tycker de ä såååå segt och gå och vänta på att klockan ska gå. Sen ska man även koka dem.. Konstigt jag vet, men stod så i receptet. Men de blev helt okej faktiskt. Lite fula i formen blev dem dock, för de va svårt o rulla dem till fina runda saker.. Men men..



Bagels
12 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
Vatten för kokning
1 st äggvita till pensling

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl i ca 5 minuter med maskin. Det skall vara en ganska kompakt deg.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats.
Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i kylen över natten.
Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet.



De skall koka ca 2 minuter på varje sida.
Tag ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.
När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita.
Grädda i ca 25 minuter i 220 grader.

Man kan även ha på semsam el vallmofrö på. Och även ha olika smaker i som russin, kanel, blåbär m.m


Museet

Idag är min ledig dag denna veckan, så egentligen skulle jag, mamma, pappa och syrran åka o bada, men bara för jag va ledig så är de regn o mulet och blåsigt, så istället åkte vi till museet... Har typ vart på museet 2 ggr i mitt liv o ändå bor man i samma stad. Men nu är de 60 tals utställning. Så de är folk häromkring som har lånat ut bilder och prylar från 60 talet. Va inte en jätte stor utställning, men är kul och kolla på prylar som har kommit tillbaka nu igen och är moderna nu igen..


(dålig bild, men kunde inte med och ta närbild på alla häftiga saker)

Vi hitta flera saker som vi känner igen som tex min mormor/farmor hade förr i tiden. Massa olika Rörstrandstallrikar och Sigvard Bernadottes skålar, vispar, termosar och picknik lådor som han designa under 50-60-talet. Sen fanns även mitt favo tyg från Marimekko med på flera ställen =)

Sen fanns de massa bilder på Skara hur de såg ut på 60-talet. Kul och se hur de såg ut då jämfört med nu. Många byggnader finns ju kvar, men de har ändå ändrat utseende och form.



Efter museet åkte vi hem till mamma och fikade och även betalade resan till Turkiet =) Är 1½ månad kvar tills vi åker, ungefär.. =)   =)   =)


Midsommar + helg

Har vart riktig dålig och blogga nu på några dagar, men har inte haft lust/ork eller nåt direkt och blogga om.

Midsommarafton hade vi inga direkta planer egentligen, för alla vi umgås med hade andra planer, så vi bestämde att vi skulle ut till Läcko Slott och kika på midsommarfirande det + att P´s jobbarkompis kanske skulle ha sin båt i gästhamnen så vi skulle kika på den. När vi kom dit träffa vi på P´s jobbar kompis och de hade inte fått nån båt plats där i år, så de låg i marinan en bite bort. Så vi satt i gräset och kikade på lite folk och så, sen tittade vi in lite i slottet. Va bara i några rum, för man fick betala i de andra rummen, och de hade vi inte lust med då. Lite snåla oxå =)


(tyckte slottet har blivit väldigt skraltigt, behöver målas om o piffas till)

Sen när vi hade suttit där ett tag, så fråga J och hans tjej H om vi ville komma och kolla på båten, så vi åkte till marinan som ligger närmare mot stan till jämnfört med läckö (vet inte exakt vart de ligger). Va en jätte stor och fin båt. Plats för 8 sovplatser och 2 "salonger". Och så kan man sitta både uppe och nere o köra båten. Och va typ 13 meter i vattenlinjen lång. En sån vill jag ha! =)

Sen blev vi bjudna på mat och P o J drack både öl, grogg, wiskey o snaps, så de blev ja som blev chaufför. Undra varför de alltid är att P kör dit vi ska, och jag får köra hem.. Konstigt de där.. hmmm..
Så vi satt på båten och pratade och hade de allmänt skönt mellan typ 13-20, men sen börja de blåsa väldigt mycket, så vi åkte hem till dem och grilla istället. Hon hade gjort egengjord marinad till köttet, va jätte gott!
Så de blev en väldigt bra och lyckad dag, fast de inte va planerat =)

Lördagen sov vi till nästan halv 11.. Sååååå skönt!
Sen åkte vi och tvätta volvon, den va så skitig.. Sen åkte vi hem till mamma o pappa så jag damsög och tvätta den inuti. De behövdes verkligen med. Under tiden jag gjorde de så fick P fram sin polermaskin och börja polera hela bilen, så nu skiner den verkligen! Blev en annan bil nästan, synd att de kommer rost på gamla bilar bara, så P ska ta en dag och slipa och måla längs med skärmkaterna så blir den tipptopp. Skämde även bort bilen med ny stero och högtalare som har vart halvpaja ett tag. Så nu är gamla bettan fin för ett tag iallfall =) Nu är de bara BMW:n som behöver poleras, hoppas P gör de på sin semester så den blir lika skinande och fin oxå..

Söndagen sov vi oxå länge, fast bara till kvart i 10. Såååå glad att jag köpte tjockt svart tyg och sydde gardiner med i sovrummet, för de blir jätte mörkt i rummet fast de ä ljust ute.
Söndagen slappa vi mest. Solade lite, men är så varmt på våran altan, blåser inget i mellan staketen. Sen klippte P gräset och jag la i ny sand mellan plattorna, för de hade försvunnit lite under vintern så de va lite lösa. Så de va en liten halv slappar helg i helgen.. Nu ska jag jobbar 4 helger i rad, så man får passa på och greja lite nu innan jag kommer igång och jobbar mycket.


Torsdag

Va veckorna går fort, snart helg igen ju. Jobbar i helgen, så den blir nog ganska lugn tror jag. Är dock ledig nästa helg. Första gången sen jag började jobba för 10 år sedan som jag är ledig hela midsommar, så frågan är, vad ska man göra?

Idag på förmiddagen har jag gjort muslii igen. P hade slut på de på jobbet, så då är de bara och göra en ny =)
Blev oxå en sats med rabarbermuffins igen. Fick lite rabarber av snälla V, så jag kunde baka..


Muffinsformar

Idag skulle vart min lediga dag, men fick hoppa in och jobba extra, för imorgon börjar Kappahl sin sommar rea. Så idag har jag gått lös med prismärkare. Hitta lite fynd till mig själv, bland annat muffinsar formar från Kappahls Vintage serie som jag har trånat efter hela våren, men har tyckt de vart lite dyra. Men nu så =)


(dålig bild, spegla sig så mot plasten på förpackningen)

Så nu är frågan va man ska baka för smarriga muffinsar?


Daimkaka

Helgen har vart rätt lugn, fast lite har vi allt gjort.

Lördagen va vi och hämta bord och stolar hos svärmor som de hade lånat på studentdagen. P va överlycklig när vi kom dit att det fanns smörgåstårta kvar från dagen innan, så då satt vi där och tjöta lite. Sen hem till mamma och pappa o lämna borden och stolarna, för de har bättre förvaring till sånt än va vi har här hemma.

Sen iväg till coop och handla kvällsmat. Blev potatis gratäng och helstekt fläskfilé. Super gott! Vi kryddar fläskfilén med grillkrydda, svartpeppar, salt, soja och chiliflingor, sen steker man den bara runt om i stekpannan och sen in i ugnen i 25 minuter ungefär. Den blir jätte saftig när man steker den i stekpannan först för då stannar vätskan kvar, sen är de super gott med chiliflingor på!

Sen åkte vi upp till stan och kolla på J när hon gick i sin fina balklänningen, fick tyvärr inte super bra kort på henne, men hoppas att de fick bättre kort som jag kan få kopia av.

Söndagen klippte vi häcken, så nu ser trädgården mycket finare ut. Glad att vi inte har en stor trädgård för varken jag el P är direkt intresserade.
Sen åkte vi till våra goda vänner V o J och kikade på deras hus, de håller på och renoverar för fulla muggar, så vi blev sittandes där ett tag.. Alltid lika kul och träffa dem, tyvärr så blir de inte så ofta. Så dumt att jag nästan jämt jobbar till 19 varje dag, men jag är ändå glad att jag har ett jobb i några månader till!

Idag har jag sytt klart en till gardin, sen städat lite.. URK.. fattar inte hur de kan bli så rörigt och skitigt så fort..
Nu har jag precis bakat klar en kaka. Blev daimkaka idag. En chokladkaka liknande botten med daim i och uppe på.. Har inte smakat på den än, för den är fortfarande varm. Men den ser god ut! Dock blev den väldigt hög i mitten, men inte ute i kanterna, så den ser lite konstig ut.. men men... =)



Daimkaka

125 g smör, smält
2 dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dubbeldaim, krossad
1 dl mjölk
Garnering:
1 dubbeldaim, krossad
1 dubbel nougat, (Marabou)

Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång 1 ½ l bakform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten växelvis med mjölken.
Rör ner smöret och den krossade daimen.
Grädda i 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.
När kakan är klar, låt den stå och svalna lite, stjälp upp den och skiva nougaten över kakan, nougaten smälter av värmen från kakan. Jämna till nougaten och strö över den krossade daimen.

Jessicas Student

Idag har vi vart och firat Jessica.
Sluta regna 1 timme innan utspringet och blev inge regn förrän kortege va slut. Så de hade riktig tur!




Student

Idag tar P´s syster studenten, så om 1 timme ska vi gå upp i regnet och kolla när hon springer ut.
Gjorde ett kort till henne som hon ska få i eftermiddag ihop med paketet.


Sovrums gardin

Börjar inte förrän kl 3 idag, så nu på morgonen har jag sytt ny gardin till sovrummet.

Vi har vita persinner i sovrummet, så de blir så jäkla ljust när man ska sova o även på morgonen, så denna gången sydde jag en 1700-tals gardin. Det är som en rullgardin fast åt fel håll kan man säga. Sydde den i svart kraftigt tyg så att inte solen ska komma igenom =)


(dålig bild, men är svårt o ta kort mot ljuset)

Väldigt enkel och sy, och går inte åt så mycket tyg. Denna gången gick de åt lite mer, bara för jag ska kunna rulla ner den ända till fönsterbrädan. Men om man inte ska rulla ner den, så går de bara åt hälften så möe tyg.


Post...

Idag när jag kom hem låg de ett avi i brevlådan, snabbt upp till munken för att hämta ut paketet, och vad va de i?

Jo, mina 52 paket med ballerina kex som jag vann på ballerina.se!!!



Tack ni som har röstat på mitt bidrag!


Rabarbermuffins

Idag har jag bakat, igen... =)

Mamma blev bjuden på rabarbermuffins på hennes jobb förra veckan, och hon tyckte de va goda, så hon fick receptet, så nu va de min tur och baka dem..



Rabarbermuffin
ca 18 st

125g smör
2½ dl socker
3 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3-4 dl finskuren rabarber
2 msk socker

Värm ugnen till 200 grader.
Rör de rumsvarma smöret med sockret. Vispa i ett ägg i sänder.
Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker och häll det i smeten.
Blanda raberbern med de 2 msk sockret och låt stå i nån minut. Krama sedan ut dem så lite vätska försvinner från dem.
Vänd ned rabarbern i smeten och fördela dem i muffinsfomarna.
Grädda dem i cirka 15 min.

UPPDATERING!

Hade inne dem 4 min längre för de va fortfarande lite blöta.
Sen krama ut mycket vätska ur dem, för annars blir de super blöta!

Men de va riktigt riktigt riktigt goda!!!
Ska nog baka en till sats ikväll igen med dem =)


Bröllopskort

P ringde imorses o väckte mig och frågade om jag inte kunde göra ett bröllopskort.. Tänkte först va kul, men sen sa han att han behövde de inom 1 timme. Satte mig och började, men klockan tickade på, så hann inte klart.
När jag satt där uppe kom på jag på att jag inte har några direkta bröllopsstämplar, så får nog sätta mig o leta lite på webshopar efter stämplar och även efter lite finare papper =)

Här är kortet, blev inte så bra, blev lite stelt..


Rabarber rutor

Fick i fredags en stor påse med rabarber av F, så denna veckan blir de rabarberbak..
Idag blev de rabarber rutor som jag hittade på matklubben.se
Den blev sådär, den blev lite för blöt, så nästa gång så ska jag nog krama ur rabarberna lite.. Men smaken va god på den!

Idag jobbar jag 15-19, ingen höjdar tid, men är perfa idag när de är sånt fint väder, så ska strax ut och sola =)
Ikväll efter jobbet blir de bio =) Sex and the city.. alla säger att den är bra, så hoppas den är de..



Rabarber rutor

5 ägg
7½ dl socker
7½ dl mjöl
250 g smält avsvalnat smör

800 g rabarber
3 msk socker

Sätt ugnen på 225 grader och lägg ett smörat bakplåtspapper i en långpanna.
Rör ihop ägg och strösocker, rör ner mjölet växelvis med smöret, rör tills smeten blir jämn.
Bred ut smeten i långpannan.
Skär rabarbern i tunna skivor, fördela dem jämnt över smeten och strö över sockret.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
(Jag hade 25 min)


RSS 2.0