Julkort...

Yes, jag är klar med årets julkort =)
Första ggr jag är ute i så god tid med att göra mina kort, utan annars så brukar sista kortet vara klart typ dagen innan de ska skickas iväg, så är faktiskt lite stolt över mig själv =)

Gjorde alla julkort likadana i år, lättast så kändes jag. Är väldigt enkla kort även dem, men är ändå rätt stolt över mina kort..



Ett litet tjuvkik på mitt kort.. =)

I år gjorde jag bara 16 kort, för några år sedan gjorde jag över 30 kort, men får mindre och mindre kort för varje år som går och skickar bara till dem jag får ifrån..

Synd att de inte skickas så mycket kort över lag längre. När jag va mindre fick man alltid kort när man fyllde år, men sen kom mobiltelefonerna, då fick man SMS istället med ett grattis. Nu för tiden får man inte ens det utan nu skriver folk bara grattis på Facebook. Och där skriver de bara grattis för de kommer upp en ruta att folk fyller år på den dagen så nu är de ingen ide och försöka komma ihåg när nån fyller för de syns ju ändå där.. Riktigt tråkigt tycker jag! Inte så personligt längre som de va förr..
Nån som håller med mig?


Axel...

Förra veckan fick min kusin en lite bebis som ska heta Axel. Då de bor i GBG så kommer vi inte träffa dem förrän på julafton så gjorde ett kort som ska skickas på posten för att gratta dem. Kortet blev väldigt enkelt och lite livlöst, blev inte som jag hade tänkt i förväg, men de får duga... Är tanken som räknas eller hur?


Sista dagen...

Idag är Sixtens sista dag för hans antibiotikakur för denna ggr. Han mår mycket bättre och är piggare och mer kelsjuk. Äter massa torrfoder oxå vilket är jätte skönt att han äter igen. Så nu har han nog gått upp sina 5 hg han tappa på några dagar förrförra veckan..
På måndag ska jag ringa ner till djursjukhuset och boka tid för att kolla upp så hans levervärde har blivit bättre vilket vi får hoppas de gjort, annars vet jag inte va som händer, om de blir ny kur med nåt? Återstår att se..

Inte bara Sixten vi får kurera. Nelsons trampdynor har blivit lite hårda och spruckna, så vi har köpt nåt spec kräm på zooaffären som ska smörjas på som vi hoppas ska hjälpa. Men för att han inte ska slicka bort allt med en gång så får vi sätta på han strumpor, mina strumpor som passa riktigt bra på han =)





Matchande NallePuh socker.. Gullig va =)


Trött...

Sitter här helt utslagen i soffan. Dagen har nämligen spenderats på Gekås Ullared bland en massa folk!
Va inte super mycket folk utan man ändå kom fram ganska bra i gångarna. Men tar ändå på kroppen att köra bil fram och tillbaka vilket är 45 mil + gå o trängas bland folket.. Men ändå är de så kul så man åker tillbaka dit om och om igen =)

Blev inte så mycket shopping denna ggr som jag tänkt. Hade hoppats på att hitta kläder då mina kläder passar längre, men kläder va jätte konstiga. Möe krimskrams och mönster och konstiga passformar.. Sen skulle jag ha utomhuslampor, men de va möe dyrare än va de i affärerna här i stan, så de kan jag lika väl köpa här hemma då.
Nelson fick som vanligt lite leksaker, men är rätt kasst och ge honom sånt för efter 3 minuter är de helt trasiga. Kolla så fin gummi igelkotten ser ut nu..



Efter Ullared blev de Ikea i Göteborg på vägen hem där mamma skulle ha de obligatoriska ljusen som man jämt köper när man åker dit, lite annat smått och gott fick följa med i påsen oxå..

Så nu väntar jag på Äntligen hemma ska sluta på tv:n, så ska jag gå och krama kudden =)
Är de nån mer som kollar äntligen hemma? F-n va jag stör mig på Lulu!! Ta bort henne från pogrammet, snällla! Va har hon för konstig stil/smak och hur ser hon ut el? Jösses är mitt ord på henne! Taskigt jag vet, men de är verkligen en människa jag inte tål!


Hemmagjord kebab...

Idag har vi gjort nåt nytt, el snarare min sambo.. Är inte ofta han tar initiativ till och laga mat nu för tiden, men idag sluta han tidigare från jobbet och jag jobbade, så han har gjort hemmagjord kebab.. SUPER gott fast de bara är köttfärs den är gjord på som stått i ugnen i 3-4 timmar...

Har tyvärr ingen bild, hann och äta upp allt innan jag tänkte på de =)

Hemmagjord kebab
8 portioner (stor sats, så vi har minska ner på ingredienserna så vi hade totalt 800 g färs)

800 g blandfärs
400 g fläskfärs
2 msk potatismjöl
2 msk fond
1 tsk lökpulver
salt och peppar
ev aromat el andra kryddor

Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs.
Krydda efter behag och rör ner potatismjöl i köttfäsen.
Forma smeten till en rulle ca 8cm diam. Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle. Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft och fett kan rinna ut. Lägg rullen på en ugnsplåt.
Stek i 3 timmar i 100 grader. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme.
Ställ kallt i kylen och skär remsor med en osthyvel. Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja.
Jättegott ihop med strips och sallad och självklart kebabsås.. MUMMA


Kladdig kladdkaka med daim...

Igår skulle en jobbarkompis kommit en sväng så hade bakat en kladdig kladdkaka med daim, men vid 8 ringde de från jobbet så fick hoppa in och jobba hel dag och även idag + 3 dagar nästa vecka. Skönt och få komma hemifrån lite.. Men eftersom de inte blev en fika hemma idag så fick kladdkakan åka med mig till jobbet och tror den va uppskattad för ½ kladdkaka försvann i ett nafs.. Tyckte den va riktigt god fast lite stark i smaken av den mörka blockchokladen så ska nog ta en ljus blockchoklad nästa ggr.. Går även och testa med andra godisar såsom toblerone och dumle så de får de bli en annan gång =)



Kladdig kladdkaka med Daim

100 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
180 g (2dl) socker
60 g (1 dl) vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 påse daimkulor (hitta dock inga på coop så fick bli vanlig så tog 2 st dubbeldaim som jag krossade i bitar)

Smält smöret och häll över chokladen, rör tills chokladen är helt smält.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner mjöl och salt (sikta gärna). Tillsätt sist chokladblandningen.
Häll smeten i formen. Strö över daimen (eller ditt favoritgodis) och baka i 170 grader i 15-20 min (jag hade 17,5 min).


Ny dörr...

Yes, idag har våran dörr kommit =)
Monterad och klar, nästan iallafall, saknas några lister på utsidan bara..
Är supernöjd! Den blåser inte in nån kall luft i nån endaste liten springa, den gnisslar inte, den är VIT och den är snyggare/modernare än de gamla så jag är alltså helnöjd =)

Bjuder på 2 st dåliga före och efterbilder.. Är så mörkt ute så svårt och ta några vettiga kort..





Visst blev de lite skillnad va?


Orkidée...

Min orkidée blommar om =) Är nog första ggr tror jag.. Brukar alltid döda dem annars el oxå får mamma dem för hon har mer gröna fingrar än va jag har..
Men undrar bara, är ju gröna stänger kvar från förra ggr den blomma som är kvar. De är inte visna el ihop torkade som de blir ibland och de klipper jag bort, men hur gör man med stängerna som ä gröna? Klipper man bort dem med för de borde ju ta massa onördig näring från blomman el dödar man blomman om man klipper bort dem?

Är verkligen ingen bra blomskötare, därför har ja nästan bara svärsmorstungor hemma för de lever fast ja inte vattnat dem på 1 månad.. =)



Min fina vita blomma.. Vita blommor är min favorit!


Wookgryta

Häromdan hitta jag ett recept på en blogg jag härma fast bytte ut grönsakerna och de blev jätte gott! Om ni gillar wook och lite sting så ska ni testa detta.. Super enkelt!



Wookgryta

300g strimlat nötkött
1 broccoli
2 morötter (jag tog istället en 2/3 påse med frysta wookgrönsaker med bla morötter, bambuskott, purjolök)
1/2 gul lök
1dl teriyakisås
1-2 tsk sambal oelek (jag tog 2½)
2 1/2 dl matlagningsgrädde (jag tog 4dl)

Salta och stek köttet gärna i en wookpanna. Tillsätt buketter av broccolin och tunna skivor av morötter och lök alt fryst wookgrönsaker el i konservburk. Låt dem bli något mjuka innan ni tillsätter teriyaki, sambal oelek och grädde. Smaka av med salt och eventuellt mer sambal. Servera med nudlar eller ris.


Hemma...

Sixten är hemma! Och våran lilla familj är nu samlad igen..

Sixten mår mycket bättre, fast han sover/ ligger rätt mycket fast de gjorde han ofta innan oxå, han är ingen super aktiv katt om man säger så..
Nu ska jag försöka få i han antibiotika i 10 dagar och det är inte de lättaste. Men fick i honom morgonens iallafall efter lite kämpande.. Sen ska han även få nån annan slemlösande sak som jag ska spruta i honom, mer vattning historia och de vet jag inte riktigt hur de ska gå till så han inte får in de i lungorna för jag tvingar i honom. Försöker samla mod och gå upp och testa de snart. PUH..
Ska på återbesök om 14 dagar ungefär för att kolla så levervärdet har sjunkt vilket vi oxå hoppas de kommer göra av antibiotikan..

Är riktigt glad att vi har försäkring på kissen, då sjukhusbesöket är upp i 8700:- utan försäkring på 3 dagar. Väntar på fakturan ska komma och se hur mycket utav de vi ska betala. De sa igår att ungefär 20% får man betala + mat och lite annat som inte ingår i försäkringen.. Inte billigt med sjukvård och vi människor får allt vara lyckliga att vi inte behöver betala mycket när vi går till doktorn! De hade inte vart billigt då!!



Tack även för era komentar här på bloggen, facebook och msn och att ni tänkt/hållt tummarna för oss!


Läget...

Min lilla kissekatt mår inget bra =(
De ringde förut att blodprovena tyder på leverinflamation och lite för högt levervärde. De kunde även se lite gulsot men de kom ofta ihop med leverskador..
Han hade piggnat till lite av droppen men mår inte bra ändå. Han vill inte äta, men de försöker att med hjälp av en spruta, spruta in mat i munnen på han, men de gick sådär..
Så nu ska han få en antibiotika kur på 14 dagar för att ta bort inflamationen.. HOPPAS HOPPAS de hjälper..

Gör så ont i hjärtat när sitt djur är sjuk! Man är så hjälplös och vet inte va man ska göra.
Sen är de svårt, vart sätter man gränsen på hur länge han ska få lida? När ska man bestämma att om han ska somna in? Hur mycket är sitt älskade djur värd pengamässigt? Ens djur iallafall mina betyder mycket för mig, men jag känner även att jag inte kan betala tex 30 000 för en katt som kanske inte blir frisk ändå. Är en jobbig sits och är superglad att vi har tagit försäkring på han!

Snälla håll fortfarande tummarna för Sixten!!


Sixtens tur igen...

Idag va de Sixtens tur att åka till Vetrinärsjukhuset igen.. Känns som vi är stammisar där nere nu..

I måndags och tisdags spydde han och sen måndags har han varken ätit/druckit/vart på toa så igår och idag har han vart jätte seg och vill bara ligga brevid elementet och bara blega rakt in i de med hängade huvud.
Så ringde i förmiddags ner till vetrinärsjukhuset och fick en akut tid vid tio i två. Där sa de att han va väldigt uttorkad men inte så konstigt eftersom han inte ätit el druckit nåt och att han va väldigt hängig. Så fick hjälpa till och sätta dropp på han och även 3 rör för blodprov, så nu får vi vänta och se va de säger. Så han får ligga kvar där tills imorgon så får vi se hur han mår imorgon. Hoppas han mår bättre då! Han är ju bara 10 år och katter ska ju leva mycket längre än så! Så snälla hålla alla tummar och tår för Sixten nu!!






Dagen efter kaka...

Bakade en till kaka till mina kompisar som va här idag, en kladdkakaliknande med chokladglasyr. Den är från Aftonbladets bilaga och kom i påskas så i den heter den Skärtorsdagstårta för att den ska stå till sig till Långfredagen/Påskafton, men jag har döpt om den till Dagen efter kakan istället =) Tyckte de lät bättre... tihi..

Om ni är ute efter nåt riktigt riktigt chokladigt och riktigt riktigt klenigt så baka denna!!! Är en riktigt kaloribomb dock =) Den är lite mastig men en liten bite till lite vispad grädde.. MUMSMUMS!!!
Här nedan kommer receptet, baka den!!



Dagen efter kakan

300 g smör
4½ dl socker
1½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

2dl vispgrädde
2 msk sirap
100 g blockchoklad
2 dl socker
100 g smör

Smält smöret och rör ner socker och ägg.
Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner blandningen i kastrullen och bred ut den i en långpanna med bakpapper. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. (Jag valde en 25x35 cm form för att få den lite tjockare, så hade inne kakan i ca 23 minuter)

Blanda grädde, socker, sirap och hackad blockchoklad i en kastrull. Koka under omrörning i 15-20 minuter. Tag av kastrullen och vispa i smöret i kastrullen i bitar.
Bred smeten över kakan. Låta kaka stå över natten i kylskåp.


Hallonmacarons med hallonsmörkräm

Imorgon kommer 2 kompisar hit en sväng, så har idag bakat Hallonmacarons med hallonsmörkräm. Bara för man har nåt o baka till, alltså nåt speciellt så blir de aldrig riktigt bra.. iallfall för mig! Men om jag bakar för skoj skull så brukar de alltid bli bättre.. konstigt de där..
När jag baka dessa så sprack typ 2/3 så de blev jätte fula, sen blev de super söta nästan på gränsen till sliskiga.. Så får se om de går att äta imorgon. Fick några fina som jag ska bjuda på, resten åker med till P´s jobb...



Macaroons


150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg
ev essence

Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen + ev essence. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Hallonsmörkräm

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
2 msk hallonsylt
ev röd hushållsfärg

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan och färga med hushållsfärgen.
Spritsa ut krämen på hälften av macaroonsen och lägg de resterande över som ett lock.


Innan de åkte in i ugnen.. Runda och glasniga och fina...


Och efter ugnen, alls spruckna på denna plåtet =(


Helgen...

I lördags va jag och en kompis i GBG och shoppade lite, men bara för jag va ute efter massa kläder och prylar så hitta man självklart INGET! Är verkligen i behov av kläder då jag varken har tröjor el byxor som passa längre, men icke då! Sur man bli!

Efter vi vart på stan skulle vi ut till Kållered och vi va lite osäkra hur vi skulle köra, så vi satt och titta på alla skyltar som fanns och va gjorde jag då? Jo, jag körde mot RÖTT LJUS!! Va inte många meter från att få en bil rakt på vänstersidan.. Fy fan va klantigt av mig, men varken jag el kompisen la märke att de va ett stoppljuse där.. Tur att jag fick stopp på bilen och inget hände iallafall!

Väl ute vid ikea, så sa de i högtalaren att vi stänger om 10 minuter, så de va bara och hämta handtag och ljus som jag va ute efter.. Hann inte direkt kolla på nåt annat, men kommer väl snart till IKEA igen, så de går ingen nöd på mig =)

Igår hade jag och P årsdag. Vi har vart ihop i 12 år.. jösses va tiden går fort.. De firade vi med att kratta löv i trädgården och tog med oss Nelson till Uddetorp så han fick springa av sig, vilket sen resulterade en tripps till Zooaffären för att köpa hundschampoo då han va helt brun efter all lera och geggamoja där.. men nu är han jätte fluffig och luktar jättegott =) Blev även ett nytt halsband till han, men har inte riktit provat de än om de är rätt stl.. Svårt och veta vilken stl man ska ha tycker jag.. men som tur är de öppetköp så vi kan byta till mindr/större om de är så..
Så va vårat firande igår =)

Idag är de städning och bakning som står på schemat då ett par kompisar kommer imorgon. Trodde att jag hade alla ingredienser, men så fattas de ½ dl vispgrädde.. GRRR.. så tråkigt och åka och handla så blir man sur på sig själv att man inte kollade ordentligt förra ggr man handlade, så de är bara och åka till affären efter middagspromenaden med Nelson.. Jippi!



En nyduschad och fluffig Nelson och framför allt vit på bröst/nos igen...


Nya fönster...

Japp nu är de äntligen klara med fönstrena!
Dock några småsaker de ska fixa till som en list och nån plupp i ett hål och ändra på 2 persienner, men de är snabbt fixat..

Blev en STOR skillnad i köket och sovrummet med ljusinsläppet då vi har haft en vädringslucka tidigare i de fönstret på ca 20 cm. Blev mycket mycket ljusare och fönstret ser mycket större ut..
Sen har ljudnivån ändrat sig radikalt, hör inget ut längre medan förr hörde man hur folk gick utanför och alla bilar som åkte förbi. Ett till plus är att de har blivit mycket varmare inne och är en jämnare temperatur över hela huset. Förut drog de in i vissa rum som gjorde de kallare men icke nu inte.. Detta va en kanon investering i vårat hus! Ångrar absolut inte att vi bytte fönster fast de är dyrt och byta...


Fönstret innan...


Fönstret efter...

Visst är de nya fönstrena mycket snyggare =)
Tänk om vi bara kunde få byta färg på fasaden på huset och slippa den grisrosa färgen.. URK.. synd att man inte får måla sin del själv, fast då hade väl husen sett rätt fula ut med alla möjliga färger.. Önskar att husen kunde blir målade i nån fin grå nyans ihop med tegelväggen på sidorna på huset och vita dörrar/fönster.. Men är bara önsketänkande..

Nästa fre el måndagen därpå kommer förhoppningsvis våran nya dörr.. Kommer bli en STOR skillnad där oxå att få en vit dörr. Våran är som sagt HEMSK!! Så ful och inte alls tät fast vi har satt fast sånt där skummgummilikanade på sidorna på dörren..



Vi är 3 st i våran länga som ska byta och vi valde denna dörren ovan. En enkel och snygg och stilren dörr med runt fönster. Fanns 5 dörrar och välja på, men denna va den som vi alla gillade. Eftersom vi egentligen inte får byta dörr för alla i längan ska byta samtidigt, men vi struntar i de för de ä nån/några som absolut inte tänker byta dörr och vi tänker inte vänta 30 år tills de flyttar för att byta dörr..

Skönt med lite förnyelse i huset.. Hade tänkt och måla på balkongen oxå för att få bort lite rosa där, men tror de är för kallt för de nu, så de får bli till våren. Då ska vi ev byta ut vårat trappräcke el om vi testar och måla en gång till.

Sen nu i november kommer de nya garageportarna med, sen får de räcka med renovering på ett tag för de är inte billigt.. Måste ju spara till våran Egypten resa oxå =) Bra att jag kom på de för jag måste börja kolla upp hundpensionat i närheten oxå.. Har mina föräldrar och P´s mamma som kan ställa upp som hundvakt men vi vet inte om de kan alla 7 dagar vi är borta. Kvällarna är ju inga problem, men de är dagarna som ställer till de lite.. Synd att han inte är lite mindre så nån kunde ha med han i väskan till jobbet =)


Hasselnötsmacarons med chokladganache...

Idag har jag testat mig på och göra små macarons igen. De blev mycket mindre denna ggr vilket är nog ganska bra för de kan bli lite söta/mastiga om de ä för stora.
Denna ggr blev macarons med hasselnöts essence och chokladganache fyllning.. Blev lite besviken för jag tog för lite hasselnötsessence i, så den kände man inget av.. skit!



Macaroons

150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg
Essence

Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen + ev essence. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Chokladganche

150 g choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå, gärna över natt.
Stryk ett lager av ganachen på hälften av macaronerna och para ihop dem.


Petersburg...

Idag är förhoppningsvis sista dagen som fönsterkillarna är här och grejar. Under de dagarna de har vart här så har jag och Nelson åkt till Petersburg de flesta dagarna för att komma hemifrån och inte vara i vägen + efter vi gått rundan där så blir han alltid lite tröttare än vanligt för det är så mycket dofter att lukta på där vilket är bra för då bryr han sig inte lika mycket om fönsterkillarna.. Sen är de kanon och gå där för de finns lite stenar som är lagom i stl som han får öva och hoppa upp och balansera på.. Han blir lika glad varje gång när vi gör de övningarna, märks att han tycker om att "träna" =)

 


RSS 2.0