GOTT NYTT ÅR!!

Vill bara önska er GOTT NYTT ÅR nu innan vi svidar om till nyårskläder och går bort till våra goda väner V och J för att fira in de nya året!
De är snälla för vi får ta med oss Nelson dit så han slipper vara själv hemma på Nyårsafton med massa smällare. Istället får han vara med oss och dagen i ära ska han få ett nytt märgben. Är en försenad julklapp då han va sjuk över jul och även att han har nåt och göra när vi är hos dem så han blir lite lugnare =) 2 flugor i en smäll..


Ramslöks sill..

Har glömt av och blogga om en sill jag och sambon gjorde förra veckan. Nämligen Ramslökssill. Vi fick den upp på Forshems Gästgivaregård när vi åt julbord med sambons jobb. Jag äter inte sill, men de andra sa att den va va jätte god så P googla fram receptet.
Ramslök är ju inget man kan köpa i affären direkt, men som tur va så hade våra goda vänner lite i deras frys som de hade plockat tidigare i år uppe på Kinnekulle.
Vi hade med oss sillen till min mamma och även svärmor nu på jul + våra grannar som fick en liten bytta av osso ch fick bra omdöme på den, så till våren ska vi åka och plocka lite själva och ha till midsommar maten...

Här kommer receptet till er som gillar sill..



2 burkar löksill (nettovikt ca 500 gr)
2 dl gräddfil
2 dl majonäs
100 gr ramslök, finhackad
peppar, salt

Häll av spadet till löksillen.
Blanda ihop majonäs och gräddfil, tillsätt den finhackade ramslöken. Krydda med salt och peppar (mixa gärna med mixerstav så blir den lite grönare i färgen). Lägg i sillbitarna i blandningen.
Förvara i sillburkarna. Klarar 2 veckor i kylen.


Julen över...

Då va julen 2011 snart över för detta året då.
Har inte riktigt känns som de vart jul, men är nog bara för vi inte har haft nån vit jul? Julen har iallafall gått i ryckande fart.

I fredags kväll, alltså dagen innan julafton firar vi jul hemma hos min mamma och pappa där vi äter årets första julmat. Vi delar självklart ut julklappar och har som tradition att man ska köpa paket till de andra och så skriva rim på paketet. Är lite kul att försöka lista ut va paketet kan innehålla. Leker även en lek med paket och tärningar som jag vet har börjat leka mer och mer på julen. En kul men stressande lek =)




Eftersom Nelson inte mådde riktigt bra så fick han följa med till mina föräldrar på kvällen.

--------------------------------------------------
Julaftonsmorgon va en lugn morgon som tillbringades i soffan. Sen klockan 13 åkte vi till sambons mamma där vi fick årets andra julmat. Som tur är så smakar julmaten inte samma hos någon så man inte tröttnar så fort på det.
Hos svärmor va vi hela eftermiddagen så de blev den obligatoriska KalleAnka som MÅSTE ses varje år! Vi sitter alla i soffan och härmar va de säger för vissa scener vet man exakt va de ska säga. Favoriten är självklart tomtens verktstad och den otroligt bra färgen som blir schackrutig =) Även när de Musse o Co åker på camping turen.. Går som sagt va inte missa!!
Efter Kalle Anka blev de lite julklapps utdelning och lite mer slappande =)


Nelson hade dagen till ära ett rött sidenband i sin tratt, istället för vit gasbinda. Är de Julafton så är de =)

-------------------------------------------------------------------

Efter att vart hos svärmor så vart det hem och gå ut en sväng med Nelson + byta om till kvällens julfirande. Då bar det av till min kusin i Brännebrona där min morbror och 2 till kusiner med familjer kom, så vi totalt var 22 personer. Så där va de hålligång =)
Där åt vi tacosrulle och "skagen"rulle. Tror de är som en pannkaka man gör i ugnsform och så har man lite olika fyllningar i. Super gott till en sallad där mamma hade gjort med granitäpple i. Supergott!
Även där så hade vi julklappsutdelning där även tomten kom och hälsade på och delade ut julklappar =)



Blev inte så sen kväll eftersom Nelson va själv hemma så vi behövde hem och gå ut med han, men efter att stoppat i sig så möe mat och godis under dagen så blir man rätt trött och slö, så va rätt skönt och krypa ner i sängen på kvällen =)

----------------------------------------------------------------

Gårdagen alltså juldagen va vi hos sambons pappa där vi fick kalvstek, potatis och gudomlig sås.. nästan så man ville ha en sked och bara äta sås.. Så gott! Har aldrig testat mig på att göra stek på det sättet, men fick köpa skinkstek av P´s jobbar kompis nån vecka innan jul för de hade köpt sig en hel färdigstyckad gris.
Iallafall blev lite pratande/slappande och skrapande av trisslotter, men vi vann inget tyvärr, men svärfar vann 50 kr och även P´s syster lika mycket. Tyvärr inga miljoner denna gången heller =/

När vi kom hem därifrån så sjönk vi ner gott i soffan och tittade film hela kvällen! Riktigt skönt! Och här har vi suttit hela dagen oxå =)
Nelson mår förövrigt MYCKET bättre, nu är han tillbaka på banan igen och är busig som vanligt, vilket är skönt att han pignat till för imorgon är de dags och ta stygnen på han. Vi klarar nog inte hålla honom medan de plockar stygnen för och ligga still är inte han starkaste sida så blir nog att han får lite lugnande där. Är rätt bra med så slipper han vara så stressad när han ligger på bordet..

--------------------------------------------------------------------

Tro de el ej, så har jag nog vart lite snäll i år för jag har fått lite julklappar i år. Fått mig 2 st converse skor =) Längtar till våren våren så jag kan få börja använda dem!
Sen fick jag mycket baksaker, vilket som alltid går hem hos mig =) Nya spritsar, strössel, muffinsformar, bakböcker, grytvantar, efterrättskålar, springformar/sockerkaksformar och lite annat smått och gott =)
Beställde även en julklapp till mig själv igår, en ny Iphone som jag hoppas har mycket bättre kamera än den jag har nu! Hoppas den kommer i veckan =)





Hoppas eran jul har vart lika bra som våran!!


Julklapp till kompis...

Gillar när paketen matchar som ni kanske vet, även ihop med kort och liknande vilket är kanon när man gör sånt själv..
Brukar alltid köpa julklapp till en kompis vilket jag gjort iår oxå och hoppas hon blir nöjd med sin julklapp!! Så här blev hennes paket iår iallafall =)



Vit och rödprickigt blev årets "tema" till henne med tomtarna (som jag tycker är så fina och charmiga) som ni känner igen från årets julkort. Även hon fick ett julkort med tomtarna på fast ett litet annat upplägg..


Födelsedagskort..

Som sagt va, så fyllde kompisen år idag. Hon fick ett kort på posten, men hon har även fått paket idag och skicka med ett litet kort där oxå. Här kommer de..



Ytterligare en muffins på kortet =)



Så drar man ut kortet så flyttar sig muffinsen och hälsningen kommer fram..



Och även paketen med muffinsar på..

Då kan man ju undra va innehållet består av?? =)


Kajjo 27 år..

Idag fyller en kompis till mig år, och borde idag ha kommit fram ett kort till henne, annars får vi hoppas hon inte tittar in på bloggen =)
Blev lite besviken på detta kortet då de blev lite gulligt och pluttigt och enkelt.. men får duga ändå..
Hon gillar och baka så va passar inte bättre med en muffins på kortet =)



På sidan vid banden är små tags som man drar ut där man kan skriva medelande på, vilket jag skrev Grattis på födelsedagen då hon fyller år, men kan ju skriva mycket annat i...


Stackars Nelson...

Nelson mår fortfarande dåligt. Han är jätte slö och hängig och sover mestadels. Va nere på djursjukhuset och prata med dem och de tyckte vi skulle svälta han 1 dygn. Och under den tiden ska vi ge honom vätskeersättning som är vatten, socker och salt ihop kokat. Sen ska han få det 1 msk 3-4 ggr i timmen. För man fick inte ge för mycket åt gången för då chockar man magen + ha inte får behålla vätskan för han blir pinkinördig med en gång.  Är väldigt svårt och få ihonom de, de smakar nog inte så gott. Sen har han spytt 2 ggr efter vi har gett honom detta. Inte bra!!
Sen imorgon ska han få ris och kokt fisk. Nån/några msk varje timme. Så nu är de full rulle att få magen i schack igen. Är riktigt jobbigt tycker jag för man ser att han inte är sitt vanliga jag och man inte vet hur ont han har och även att man måste hålla på hela tiden med han. Se hur julen kommer sluta. Om vi kan åka iväg nånstanns el inte. Hade tänkt att åka till min kusin på julaftons kväll men får se om vi kan åka =(

Så sur på tabletterna vi fick. De sa att vissa hundar inte tål de. Kunde de inte sagt de innan och gett oss några andra tabletter istället? Varför finns ens tabletterna?!?! Irriterad på dem!!!

Eftersom vi måste vara hemma med han så va min syster här idag och bakat 16st brödkakor. Är så gott med julskinka på nu till jul. Men de blev sådär. Platta och kompakta och väldigt konstig form på dem, men de ska nog gå ner ändå..


Julkort 2011...

La på mina julkort i helgen så de borde ha kommit ut till alla som jag skicka till, så nu kan jag visa er året julkort...



Gillar färgerna på kortet. Vitt och rött, precis som julfärgerna ska vara förutom hemma hos mig då de består mycket av svart även i julpyntet =).
Enkla och inte för pjåskiga kort.. Precis i min smak =)
Bakgrunden har jag stansat ut prickar så de står ut så de ser nästan ut som de snöar...

En kompis va här i nov/dec och julpyssla så hon såg vilka kort jag skulle göra, så till henne fick jag göra ett annat kort..



Stämplat med flera olika sorters stämplar men med samma färg. Allt finns och köpa på Slöjddetaljer här i Skara.. Perfekt och ha en hobby affär i staden =)


Pepparkaks cake balls

En superlätt sak att baka/göra är cakeballs.. tar inte lång tid och göra dem, de som tar tid är kylningen mellan varje moment i kylen..



Pepparkaks cake balls
ca 20 st

200 g krossade pepparkakor
150 g philadelphia
200 g choklad

Mixa pepparkakorna till fina smulor. Ta fram en elvisp och vispa samman philadelhpian med kexsmulorna. Rulla små bollar. Låt dem stelna i kylskåpet i minst 30 minuter.
Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna och låt dem stelna. Förvara i kylskåp.


Jordnötspraliner..

En av sakerna jag bakat idag är jordnötspraliner. Dessa skulle egentligen bakas i ischokladsformar, men baka dem i min pralinform istället. Passar till båda, men behövs lite extra choklad om man ska göra den som en pralin..
Hade jordnötssmör hemma i lådan såg jag igår innan jag åkte till coop, men idag när jag skulle ta ut de ur burken så såg jag att den gick ut i dec 2010, så den smaka lite konstigt, men som tur va så hade jag jordnötter i våran godislåda, så la i jordnötter i matberedaren och körde ca 2 min med knivar och wooops så blir de jordnöttssmör =) Kommer ut nån olja från jordnötterna när de körs tillräkligt länge så de binder jordnötterna och de blir ett smör.. Perfekt!



Jordnötspraliner
ca 20 st

100 g mörk choklad
1 dl jordnötssmör
2 tsk honung
50 g vit choklad
20 ischokladsformar el pralinform

Smält mörk choklad och pensla ischokladformar/pralinformen på insidan med en liten pensel. Låt stelna. Pensla en gång till. Låt svalna.
Rör ihop jordnötssmör med honung och klicka i formarna. Ringla över smält vit choklad. Låt svalna i kyl.


Julgodisbakardag...

Måste vara hemma idag för Nelson mår fortfarande inte bra, och va passa inte bättre än julgodisbakar dag då. Har gjort snickerskaka, pepparkaks cakeballs, smörkola, chokladkola, jordnötspraliner än så länge. Funderar på att göra baileyspraliner, men måste vänta till pralinerna jag redan gjort har stelnat ordentligt då jag bara har 1 form.

Snickerskaka gjorde jag förra året så här har ni receptet på de ---> http://femrumochkok.blogg.se/2010/december/snickerskaka.html#comment
Såg att den blev vit, men om ni håller pilen här ovan så kommer den fram. Vet inte hur man byter färg på text när de ä länkar.. nån som vet?

Recept på de andra kommer under dagen om någon är intresserad...


Julkort åt mamma...

Mamma beställde ett julkort av mig som hon skicka till ett par kompisar som alltid skickar ett litet finare julkort till dem varje år. Och då ville hon skicka ett litet roligare kort tillbaka. Här kommer resultatet av de kortet...



Stämplat och färglagt kulorna lite och satt rosett på varje för att de ska bli lite liv i kortet...


Mår inte bra längre...

Ja, Nelson mår inte bra längre =(
Kanske inte är så intressant för er men han har fått racebajs, spytt och slö/trött och ville inte riktigt äta imorses. Ringde till sambon idag på jobbet och berättade om Nelson, och han prata sedan med en jobbarkompis somoxå  har hund och han sa att är de inte smärtlindringstabletterna som göra de kanske? Så googla, då är de antagligen de, för de 3 sakerna han har fått är bara några av biverkningarna man får av dem. Så nu får han inge mer av dem för de verka inte hans mage klara av. Lider med han när han måste ut på toa hela tiden och när han spydde upp sin mat. Vi har vart ute ca 15 ggr idag för han behövde göra nr 2. Stackarn!! Så nu får de bli långkokt ris som vi har fått som förslag när han va mindre av kompisar + filmjölk. Så får vi hoppas magen bättrar sig! Stackars min lilla plutt!


Julgranen..

Behövde inte tjata super mycket på sambon detta året för att få fram julgranen. Han HATAR nämligen och pyssla och greja, men som tur är tar de bara 5-10 minuter då vi har plastgran och få upp den. 
I år blev de vita och svarta kulor. Min typ av stil som ni kanske vet =) Den kanske är lite tråkig men kan inte ha glitter i den för de äter katten upp och kanske Nelson med om vi inte är på våran vakt? Så är lika bra och strunt i de!

Svårt och ta kort på en julgran. Tänder man lampan blir den tråkig, utan lampa så syns de knappt inget.. samma med blixten.. Så här fick ni se 2 kassa bilder iallafall =)




Ommålning pågår...

Har vart på jakt efter vita julgranskulor i flera år, men hittar inga. Eller jag hitta men då kosta de 49/79:- st och de ä för dyrt då jag vill ha runt 20 st...

Så sagt och gjort så tog jag röda julgranskulor och matta ner dem lite med sandpapper så färgen fastnar lättare och målade dem med vit sprayfärg. Först blev de rosa för sprayfärgen löste upp den röda färgen men efter 10 lager till med färg så är de nu vita =) Blev 12 vita kulor och skulle egentligen vilja ha mer men nu är sprayfärgen slut och inga mer röda kulor hemma. Men jag är nöjd med resultatet ändå =)


De röda kulorna innan..


Har gjort om pirres lilla verktygsbänk till sprayplats  =)


Och de färdiga resultatet! Jätte nöjd är jag!


Mår bra...

Trodde vi skulle få 2 lugna veckor då han Nelson skulle få gå med tratt, men icke då.. Han är nu tillbaka i sin vanliga form. Busar och har sig precis som förut.
Roligt och se han gå med tratten för han fattar inte alltid att han har på sig den så går han rakt in i en stol tex, men tror du han backar när de tar imot? Nädå.. han kör på för fram ska han, så den böjer sig och viks ihop, så får se hur länge tratten håller, men som tur är så har vi en extra =) Synd för dig Nelson!!

 

Skönt att han har frisknat till och inte har ont av operationen! Bara hoppas såret kommer läka ihop bra oxå!


Nelson hemma igen...

Igår på morgonen körde vi ner Nelson till djursjukhuset för att han skulle kastreras.. Gjorde ont i hjärtat för jag blev så osäker på detta för han har ju ändå bättrat sig de sista, men är lika bra och ha de gjort.

Va riktigt tomt hemma igår när han inte va hemma. Man är van att han är efter mig vart jag än är, och tyckte jag såg han i ögonvråna ibland men va bara mina svarta mattor =) Men va ännu värre imorses, när ingen vovve satt vid sängen och titta på mig, ingen och dela min smörgås med, ingen att gå ut på promenad med.. Vilken vane människa man är!
Som tur va åkte jag till Lischöping imorses för grötfrukost med jobbet så jag slapp vara hemma själv, men när jag ska åka hemifrån packar jag ner bajspåsar i fickorna o kollar om de finns godis i fickan osv.. o kom på mig sen, men jag har ju ingen hund o ta med =(
När jag va på jobbet ringde de från Djursjukhuset, Nelson ville hem, han vantrivdes så han fick komma hem 3-4 timmar än va som va beräknat. Han hade knappt sovit nåt, satt bara i ett hört typ o stirrade på dem med sorgsna ögon så de tyckte de va lika bra och ta hem honom. Han va lite orolig när vi kom hem men blev bättre ganska fort, men han är ganska pipig/gnällig men han har väl ont. Men sen sover han inte mycket och de kan jag förstå med den STORA tratten han har på sig. Inte lätt och lägga ner huvudet då inte. Så va iväg och köpte bäddmadrass så vi har mestadel legat/sutti på den idag för att han ska kunna slappna av och försöka få han och sova, men det är icke lätt..

När jag låg med han på golvet förut va inte madrassen tillräkligt bra att sitta på utan ska sitta på mig istället. Är inte lätt el smidigt att ha en klump på 40-45 kg sittandes på en =)



Idag fick Nelson sitt favoritgodis av våra jättesnälla grannar, nämligen hemmagjorda grisöron. De är inte så starka som rökta man köper i affären så de är mer skonsamma för deras magar. Tack snälla för presenten, den va väldigt uppskattad!
 


Etikett + julklappar...

Nu är de flesta julklapparna köpta. Vi har några kvar på sambon släkt bara. Skönt att ha de avklarade även om de är kul att ut och handla men är så svårt va man ska köpa bara..

Vi åker runt till 4 olika ställen på jul så gäller att hålla koll vilken julklapp som ska till vilket ställe och tillfälle. Därför har jag "teman" genom att slå in i samma papper/snöre så jag har koll. Behövs verkligen för känner på senaste tiden att jag börjar bli lite glömsk och virrig.. =)
Har även gjort julklapps etiketter till vissa paket så blir de lättare oxå.. Har får ni 1 exempel på mina etiketter och julklappar =)


Bara att skriva vem det är till så är de klara...


Kladdkakemuffins...

Fick ett stoooort sug i tarmen av choklad förut, spec kladdkaka liknande.. Så sagt och gjort, ut i köket och bakade kladdkakemuffins.. Blir alltid små gropar i dem, och dem fyller man med grädde. MUMS!!!

Har redan delat med mig mitt recept på mina kladdkakemuffins, men är värt och nämna igen =) Baka dem, du blir inte missnöjd!!



Choklad muffins
15 st (jag fick 12 st denna gången)

100 g smör
2 ägg
2½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Blanda till sist i matfettet.
Fördela smeten i formarna. Fyll dem inte mer än ¾.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min (Jag tar 9 min) i 200 grader.



Syns inte på bilden, men är julmuffinsformar med julbockar på.. Får ju passa på, är bara jul 1 ggr per år... Men kan inte påstå att ja har några julkänslor.. Är väl för vi inte har de direkt juligt här hemma + ingen snö.. Verkar inte så lovande och få de till julagotn heller =(


Glömt...

Ush va dålig jag är.. Har helt glömt av min lilla blogg och glömmer ta kort när vi är borta nånstanns.. Känner mig dum o ta fram kameran i vissa lägen, fast de egentligen inte är det. Så därför blir de inte så mycket kort...

Veckan har rullat på som vanligt.. Fick jobba 2 dagar el va de 3 dagar förra veckan. Alltid skönt och komma hemifrån lite + man får lite mer pengar i plånboken vilket är bra för a-kassan ger inte mycket pengar tyvärr..

I lördags va vi på premiärtur på Axvalla hed. Nelson va super glad och nöjd =) Fick springa lös och lukta och pinka överallt = nöjd.. Nästan så han inte ville åka därifrån när vi skulle hem..



På kvällen va vi bjudna på Nobelmiddag/fest hos goda vänner. Va en super god 3-rätters middag med "pannkaksrulle" med skagenröra, ankbröst med dushessmos och nån citronmousse liknande med bär till efterrätt.. SUPERGOTT!! Första ggr jag åt ankbröst och de va riktigt saftigt och gott!

Mina föräldrar va snälla och va hundvakt åt Nelson, så vi kunde iväg och roa oss, så vi va inte hemma förrän nästan 3 på natten, så söndagen bestod av film och åter film =) Nelson va trött på söndagen efter att ha busat med pappa hela lördags kvällen vilket va tur för oss..
Han får egentligen inte vara i soffan, men söndags fick han allt vara uppe i soffan en liten stund och ligga och mysa.. Han va jätte snäll och mysig och låg helt still, så nu vill man ta upp han mer ggr för o mysa, men vi har alltid sagt att inga vovvar i soffan, så vi får hålla oss till de.. Sen tar han väldigt stor plats oxå =)





Denna veckan trodde jag skulle bli lugn, men får jobba på ons och tors för 2 st av ordninare personalen ska iväg till GBG och jobba för det brann i Nordstan häromdan så de är utfösäljing där för det är rökskadat så då får jag hoppa in för dem..
Sen på tors ska Nelson kastreras och ät borta till fre eftermiddag, vilket va skönt för mig att jag fick jobba på torsdagen, så jag inte skulle gå här själv hemma, för saknaden kommer nog blir stor för man är van att han är som en svans på mig. Följer mig vart jag än går.. Även att skingra tankarna från Nelson när han får ligga inne på sjukhus..
Helgen blir super lugn för jag antar att Nelson inte orkar/vill/kan göra så mycket efter op, så vi ska städa/plocka lite och även julgranen ska upp..
Nästa vecka bli oxå lugn förutom mån då jag ska till GBG igen, eftersom jag får vara hemma med Nelson så då ska de bakas lite bröd och lite godis =) Smarrigt =)


Saffransbullar med mandelmassafyllning...

När jag ändå hade framme alla ingredienser till de andra bullarna gjorde jag även dessa med mandelmassa i. Man gör på samma sätt fast är lite mindre ingredienser i denna degen.. Men de blev riktigt goda förutom att ja brände 2 av 3 plåtar av denna sorten.. jippi va kul.. NOT!!

Sen skulle ja göra mig till och använda röda muffinsformar med god jul på, men de skulle jag inte ha gjort för smöret gick igenom så de blev röda avtryck på plåten. Kasst.. Så kör med heliga vita muffinsformar!



Saffransbullar

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.


(min bunke va lite för liten =) )

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm.



Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen.

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.


Lussebullar med vit choklad...

Idag har jag testat mig på att baka lussebullar för första ggr i min liv. De blev riktigt goda! Väldigt saftiga blev dem men är nog tack vare kesellan.. Testa och gör dessa! Lovar er att ni inte blir besvikna!



200 gram smör
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
1 burk kesella
2 dl socker
2 msk honung
2 paket saffran (1 gram)
Ca 15 dl vetemjöl

200 g vit choklad
1-1,5 dl socker
150-200 gram rumstempererat smör
Ägg till pensling
Pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken och värm till ca 37grader. Häll spadet över jästen, rör i kesella, socker, honung och saffran. Blanda sen i mjölet och knåda ordentligt! spara lite mjöl till utbakning. Degen ska vara blank men inte fastna på fingret när du känner på den.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut precis som när man gör vanliga bullar.
Vispa smör och socker och bred på degen. Till sist river du över chokladen.
Rulla ihop degen som vanliga bullar och placera i bullformar. Låt jäsa under 30 minuter under bakduk.
Pensla och strö över pärlsocker.
Grädda i ugn 225grader ca 5-7 min beroende på ugn.


Underbart väder!!

Vilket skönt väder de har vart idag.. Perfekt väder för promenad med Nelson, synd att jag inte hann o gå längre än 35 minuter på lunchen för jag skulle iväg och jobba för de va skönt!
Va glad man blir i kropp och själ när första snön kommer, allt blir mycket ljusare. Även att solen skinner och lagom kallt/varmt!







Försökte ta några dina kort på Nelson men så fort kameran åker fram tittar han bort.. Han ä nog lite lik sin matte i de läget för hon vill inte heller vara med på kort när kameran kommer fram.. =)


Frisk...

Igår va jag nere på djursjukhuset med Sixten igen för ett återbesök för sin leversjukdom. De undersökte honom och tog blodprov och nu precis ringde vetrinären och berättade att alla prover såg jätte bra ut och att han är frisk!! Sååå skönt och höra.. Nu kan man slappna av igen =)

Ska forstätta med speciel foder som är bra för de som har problem med lever och njurar, så de får vi fortsätta med så de inte kommer tillbaka för vetrinären vill vi inte besöka igen, för de är inte billigt. Kolla på räkningen jag fick igår. 363:- + moms kosta de för att de kolla på Sixten i 2 minuter. 475:- + moms för att ta blodprover + lite annat, så 1300:- fattigare blev jag för att vara där i ca 5 minuter igår.. JIPPI!! Pengar man kunde haft till nåt roligare men är ändå skönt att han mår bra nu..

Medan jag ändå va där så boka jag tid för kastrering på Nelson.. Kände med en gång en ångest över att operera han och att han ska ha ont och gå med tratt, men funkar inte att han ska vara så dominant som han är när han väger 45 kg. Jag har inte alltid styrkan och hantera han i de lägena. Sen måste han lugna ner sig och inte vara så hispig hela tiden vilket jag hoppas detta hjälper till med...



Har blivit mycket djur i min blogg de senaste året och inte så mycket bakverk, men imorgon är jag ledig så då ska de bakas saffransbullar hade jag tänkt. Nästa vecka ska de bakas bröd och även göra lite julgodis =) Nån som har lite recept på goda julgodisar får ni gärna höra av er..!


Ja, de snöar!!

YES, de snöar ute! Som jag väntat på det =) Hoppas hoppas hoppas de ligger kvar lite o spec över jul och nyår!
Va riktigt gött och gå kvällspromenaden med Nelson nu ikväll, såna här kvällar vill man gå extra långa promenader  =)



Nelson med ailen ögon.. Har inte lärt mig än hur man får bort blixt ögon...


RSS 2.0