Kladdiga brownies...

Fick ett ryck igår + att jag va sååå sugen på nåt, men är helt tomt på godis i lådorna, enda jag har är några gamla chips som inte följ mig i smaken, men brist på annat så går de och äta så de lär nog vara slut snart också så jag ställde mig och gjorde kladdiga brownies. Baka de i somras på cafét nån gång, de gick sådär där, men jag tyckte de va jättegoda så norpa flera st då.. (tur i oturen att de inte såldes så bra, för mig i alla fall)
 
Dock råka jag ha inne den för länge i ugnen så de blev inte så kladdiga, utan blev mer som en seg chokladkaka.. Så lurigt ibland för om man känner uppe på så gungar hela kakan så då ställer man in den igen o 2 min senare är den inte nåt dallrig och inte heller kladdig.. Men den är god ändå eftersom den blir lite seg.. Nästa ggr ska ja nog ta 2 dl kakao istället för 2½ för lite mindre skarpare smak..
 
Ser torr ut på bilden, men de är den inte...
Här kommer receptet!
 
4 ägg
5 dl socker
300 g smällt och avsvalnat smör
2½ dl mjöl
2½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl grovt hackade valnötter (kan uteslutas el ev bytas ut till några andra nötter) (jag tog inga)
 
Värm ungen till 150 grader. Smörja och bröd en ugnsfast form (jag tog bakplåtspapper), ca 20x30 cm.
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner de smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsockret i en bunke och blanda sedan ner de i smeten. Tillsätt ev nötterna.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.

Kudde på max 5 min..

Har som sagt va renoverat källaren lite och då behövs de lite nya kuddar i soffan..
Tänkte visa er hur man snabbt syr ett kuddfodral..
Förr i tiden kämpa jag med och sy kuddfodral för de skulle sys i dragkedjor el man skulle sy ihop ena sidan för hand... URK URK URK... Då la jag oftast ner projektet och köpte färdigsydda som va 4 ggr så dyrt..
Men sen hitta jag hur man syr en kudde på max 5 min.. Fast idag tog de 6 min för symaskinen bara krångla HELA tiden...
 

Detta behöver du + symaskin...
 
Mät ut tyget..
Min innerkudde är 50x50cm så har klippt ut tyg så de är 50x110cm.


Pressa först ner 1,5cm och vik sen över 1,5 cm till så man får en snygg kant. Sy med rak sömn över.

Lägg ut hela tygstycket och vik sedan över 2/3 av den sidan av tyget som du vikt in och sytt rak sömn på. De gör att den snygga sidan kommer utåt sen när kudden är klar..


Vik över den andra änden över den andra och mät så du får 48 cm lång bite. Nåla på sidorna så de hålls fast när du syr.
Nu syr du med 1 cm sömnsmån på varje sida där du nåla vilket är på min kudde längs med ränderna.


Sen när man sytt klart är de bara och vända den ut och in och tadaaa.. Klart!
Om man vill så kan man sicksacka alla kanter, aldrig nåt jag gör för de går aldrig upp el trådar sig i kudden.. Är väl mer om man tvättar fodralet som de behövs, men tänkt på att tyget kanske krymper så tvätta tyget innan du klipper ut de..
El också syr du bara nytt kuddfodral när de ä så enkelt =)

Gillestugan..

De va gillestugan som vi har gjort en liten renovering utav nu för 2-3 veckor sedan, allt är väl så gott som klart förutom att soffbord saknas och lite mer piff.. Men de kommer de med..
 
När vi flytta hit va de vita struktur tapeter som blivit lite sunkiga så då måla vi dem i beigea med en cappucino färgad fondtapet för de va de som va mode just även om jag egentligen aldrig har gillat beige, så vet inte varför de blev de färgerna.
Sen när de inte va mode längre och jag tröttnat så va jag där med färgen igen för färg är en bra grej om man vill förändra nåt snabbt. Så då blev de vita med en mörkgrå fondvägg vilket blev bättre, men fick aldrig till de riktigt där nere, blev aldrig av att vi gick ner och satte oss där förutom när de va riktigt varmt på sommaren el man skulle spela tvspel.
 
(Hemsk stryktur men som tur va var den lätt att rycka bort, för den dela sig lätt så man fick bort de översta lagret, sen satte vi på en renoveringspapp över så slipper man spackla och ha sig!)
 
Så efter denna sommaren fick jag ett ryck, nu ska de göras om så vi kan sitta där nere! Egentligen är de sambons "lek" rum för att han har sin data o tvspel där nere, så han skulle ju få bestämma hur de skulle se ut, men så blir de aldrig då jag har en ganska stark vilja =) mohahah...
Han ville och även jag hade tyckte de va lite cooooolt och haft de som på en herrklubb el irlänsk/Skottlands pub. Sån gammaldags mörk stil. Rutiga tapeter, mörkpanel, jordglob till spritförråd, bruna skinnfotöljer m.n.. Men när man kolla på såna saker så är de svindyrt! Skinnsoffa på blocket i sån stil kosta 13 000 och då va den sliten.. Så nopp, den stilen blev de inte den ggr, kanske nästa ggr de är dags för renovering..
 
Istället blev de som nästan resten av huset består av nämligen, vitt och svart.. Är en bra bas så kan man lägga till färger och mönster så blir de lite roligare och även att de är lätt att byta ut.. Perfekt!
Vissa tycker jag är trökig och borde satsa på mer färg, men de är jag som bor här så jag får vara tråkig då! Så de så!
 
Dum som jag va så tog jag inga direkta förebilder så har bara hittat en bild innan och de är på våran film vägg. Vi tittar ganska mycket på film så hade alla 1300 filmerna uppställda på hyllor vilket jag tröttnat på så nu har jag suttit och sorterat in alla filmer i stora dvd väskor så de ska ta mindre plats..
 
Förebild:
Där man ser alla filmer och spel. Blir ett väldigt rörigt intryck! Ha en likadan hög stapel väggen brevid också.


Efter:
En väldig suddig bild, taget i skymning med mobilkamera.
Men köpte en tvbänk från IKEA med luckor så man kan dölja allt bakom. Perfekt!


Efter:
Ytterligare en mörk bild.
Nya soffan, är en U-soffa med divan på bägge sidorna så vi får var sin så de inte blir slagsmål om de.
Min egenmålade fondvägg. Har hittat en likadan tapet från boråstapeter tror jag de va men då kostar den 599:- rullen och jag behöver 2 rullar till en fondvägg vilket blir 1198:-, men då blev jag lite snål, bättre och köpa en hink med svart färg för 99 och 2 rullar maskeringstejp så fick jag en snar lik vägg för max 200! Som hittat! En till fördel är att denna kan jag måla över, de har jag inte råd med när jag har en dyrare tapet.. Japp, ja ä snål, ja vet!

Valet av färg på kudden och lampan är dock inte mitt val, sambon blev väl lite sur för han inte fick sitt herrklubbsrum så en dag fråga jag: Va vill du ha för färg på kuddarna o de? Så sa han att de spelar ingen roll du bestämmer ju ändå, el nåt sånt.. Så då sa jag, nä men säg en färg.. Så säger han ORANGE?!?! Trodde han skulle välja typ limegrönt el nåt "manligare" så då va de bara att köpa orange och för att matcha upp kuddarna så fick de bli orange lampa och även lite ljus som kommer hamna på de vita soffbordet som vi förhoppningsvid får den 8 november.
Men nu i efterhand så fatta jag varför han tog orange, va väl för att matcha med motorcykeln för han kanske hoppades på att få ställa in den där nere nu under vinterförvaringen =)

Råglimpor i långpanna...

Häromdan fick jag låna 3 st tidningar av en kompis med massa bakverk i och blev sugen på att baka allt.. Va så nära att riva ur alla blad och börja testa alla.. Men tror inte hon blir så glad då när hon får tillbaka tidningen med massa blad som saknas..
 
I alla fall så testa jag och baka bröd idag som va med i tidningen. Idag blev de råglimpor i långpanna.. Trodde först att jag hade misslyckats med dem för de jäste inte så jättebra och trodde jag hade i för varm mjölk, men de blev okej ändå..
 
Mamma har redan vart här och fått med sig 3 st limpor hem och fick efter en stund ett sms att de va godkända =) Sambon gilla dem också så de får jag nog baka igen!
Här kommer receptet!
 
 
 
Råglimpor i långpanna
6 st små
 
75 g jäst
10 dl ljummen mjölk
½ dl ljus sirap
1½ msk salt
1 ägg
1 dl rapsolja
10 dl rågmjöl
12-14 dl vetemjöl (jag tog vetemjöl special)
 
Garnering:
1 ägg
sesamfrön, linfrön, solrosfrön el några andra sorters frö.
 
Smula jästen i en bunke.
Häll på mjölken och rör om. Tillsätt sirap, salt, ägg, olja och till sist mjölet lite i taget.
Degen ska bli ganska fast, men smidig. Knåda degen kraftigt i ett par minuter.
Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar och forma dem till släta, ovala bröd. Lägg dem 3x2 på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla lite olja på kanterna så att de går lätt att sära på limporna efter gräddningen.
Låt bröden jäsa underbakduk i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med ägg och strö olika sorters frö på dem.
Snitta eventuellt bröden på ytan med en vass knix. Grädda bröden längst ner i ugnen i 25-30 minuter. Låt bröden svalna på plåten.

Randig pannacotta...

I lördagskväll va de dags för en liten p-fest från mitt sommarjobb. Va alla som jobbat på cafét i somras som va där. Så va de lite knytkalas så blev thai och chilensk mat och min randiga pannacotta och chokladtårta till efterätt. Tror både mat och efterrätt gick hem..
Synd bara att alla typ åkte hem halv 10, så de va ingen vidare fest, men kvar blev M, I och jag som delade på 1-2-3-4 vinflaskor så vi hade de jätteroligt och vips så blev klockan halv 1.. Vi prata om allt och inget.. Skönt att få prata av sig men även skratta av sig!

Som sagt va så gjorde jag efterrätten, ett recept jag hitta på Rönisch sida som Matplatsen.se gästbloggar på. Blev randig pannacotta som bestod av citron, vanilj och jordgubbspannacotta. Blev helt okej om jag får säga de själv..
 
Här kommer receptet

 
4 port

Citronpannacotta:
2 1/2 dl vispgrädde
1/4 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
2 msk pressad citron
1 gelatinblad
(ev lite karamellfärg för gulare färg)

Vaniljpannacotta:
2 1/2 dl vispgrädde
1/4 dl socker
1/2 vaniljstång
1 gelatinblad

Jordgubbspannacotta:
2 dl vispgrädde
1/4 dl socker
3/4 dl jordgubbspuré (mixa färska jordgubbar)
1 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm resterande ingredienser till resp pannacotta och låt sjuda 5 min. Ta kastrullen av plattan och rör ner det urkramade gelatinbladet. Häll upp i fina glas eller formar.

Förbereder man denna dessert i tid så kan man göra ett lager i taget och låta stelna i kylen ca 2 h innan man gör nästa. Har man lite mer bråttom kan man göra många olika små portioner med smakerna för sig.

Garnera med färska bär, kanske en klick grädde och choklad

Uppehåll..

Japp, de blev ett litet uppehåll som jag skrev i mitt inlägg för snart 2 månader att jag trodde de skulle bli så.. Känner mig själv lite i alla fall..
 
Nu är sommaren över vilket betyder att mitt sommarjobb också är slut så nu är jag arbetslös.... igen....
Har vart ett bra sommarjobb med mycket variation, fast jag klagar ännu en gång på arbetstiderna, att de inte känns som man har nån fritid, så just nu känns de superskönt att vara arbetslös, men lär väl bara kännas så i typ 1 vecka till... Sen kommer jag bli rastlös på att gå hemma..

Har vart både mot och medgångar sen sist, men är bara och bita ihop och komma igen som min morbror alltid säger.. Och se de positiva i de negativa.. Men ibland är de inte så lätt... Men men..

Har iallfall gjort lite roliga saker, fick med min sambon till IKEA, fast de va t.o.m hans förslag vi skulle åka men va bara för han skulle till en affär som låg i samma område, annars hade jag nog inte fått komma dit..
Blev lite shopping där som jag ska visa i ett senare inlägg då jag håller på och gör om ett av våra rum..

 Sen har vi vart på en kort weekend i Stockholm med våra goda vänner där vi shoppa, ute o gick på stan, åt god mat, biobesök och så va vi på Galenskaparnas 30 års revy. En jätte rolig show där de visa inslag från bla Macken som man har sett måååånga ggr på tv/film. Där sjöng alla med i publiken när de spelade sina kändaste låtar.. Enda nackdelen va att de va aningen för lång show, nästan 3 timmar, så de sista tröttna man lite. Men överlag en jättebra show!
Att bo i Stockholm skulle jag aldrig klara, jösses va folk de va precis överallt och de tar ingen hänsyn när man går på stan. De bara går så får man flytta på sig hela tiden för annars går de på en. Alla har så bråttom så man blir superstressad. Sen va de möe konstigt folk där, fast de finns de ju i lilla Skara också, men man såg dem mer här.
En kort weekend räcker gott och väl för mig i storstaden åt gången, men vill gärna åka tillbaka dit igen. Då hoppas ja de är riktigt fint väder så man kan ta båten till Djurgården, så man bara kan strosa runt och kolla på allt möjligt, sätta sig på ett utefik och kolla på alla stressade människor, gå i alla smala gränder i gamla stan osv. Så får blir vår/sommar nästa gång vi åker..
Men de plockar på att åka iväg sådär, mer än va man tror. Med tåg, hotell, tunnelbanekort, revybiljetter, mat, öl och vin så kunde vi fått en utomlandsemester för de.. Så nästa ggr kanske de får bli de istället.. Behöver inte vara solsemester men en stor dröm är att åka till London innan/vid jul el nån annan julstad. Får se om drömmen blir sann nån gång i livet..
 
På tal om jul, så va jag, mamma och syster på Ullared och IKEA igår och shoppa upp de sista sparpengarna.. Jösses va pengarna har gått åt de sista 2 veckorna.. Renovering, möbelinköp, Stockholm och nu Ullared.. PUH!!
Tillbaka till jul igen =), va julprylar de kommit in i affärerna. Känns lite tidigt. Även om man vill köpa saker så vill jag ändå vänta till i alla fall till november, helst till slutet av den månaden, men får se hur länge man klarar av och hålla sig.


Jul på IKEA...

Födelsedagskort...

Gjorde ett födelsedagskort häromdan till min kompis som fyllde år i helgen..
Är ju en mode grej nu med ugglor i inredning och tyger, vilket jag inte gillar, men dessa 2 ugglor som jag har på en stämpel tycker jag är lite charmiga =)
Blev ett enkelt kort, men jag gillar enkelt. Får inte vara så möe krimskrams o krusiduller o gulligull om jag får bestämma.. =)


RSS 2.0