Semlor...

Oj, nu va de så där länge sen jag skrev igen.. ajabaja...
 
Idag har jag iallafall bakat så jag kan visa er nåt..
Nu ikväll har vi vart hos min mamma och satt upp hatthylla och spegel åt henne som vi köpte i söndags när vi va i Skövde. Och eftersom vi skulle dit så baka jag semlor för de är en av mammas favorit bakverk.. Fick godkänt av både mamma och sambon så jag lyckades ganska bra med dem, om jag får säga de själv oxå =) Lagom stora och lagom fyllning!
 
 
Här kommer receptet:
 

50 g smör
2 12 dl mjölk
25 g jäst
1 14 dl kesella® kvarg lätt
2 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
34 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 st uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 12 dl grädde
florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.


Modell för en dag...

Igår va jag och Nelson ute i Petersburg och gick, gött med lite annat än kvarteren runt där vi bor..
Har lärt Nelson lite saker när vi går där ute, på gott och ont, att han ska hoppa upp på stenar och stubbar för tränings skull. Bra med och hoppa, hålla balansen, sitta still osv.. Lite jobbigt är de dock ibland för de tar tid och gå varvet för de finns ju lite stenar och stubbar där ute =)
Men är roligt att han ställer/sitter och poserar =) Självklart fick de bli lite korttagning på min lilla modell! Fast är inte lätt att få han titta i kameran...
 
 
 
 
 

Lantbröd...

I torsdags tog jag mig i kragen efter att ha mått lite dåligt några dagar och bakade bröd.
Va nämligen på Lundsbruns kurort i lördags och där fanns de supergott bröd som jag har letat recept på men hitta inget som passa in på de, men hitta ett annat lättbakat bröd. Blev helt ok, men lite smaklöst, saknades nåt i de men vet inte vad. Men gick och äta ändå =)
 
 
Lantbröd i form
3 limpor
 
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olja (rapsolja el. olivolja)
14 dl manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)

- JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt manitoba mjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg i brödformar och täck med handduk. Jäs i 15 min, snitta ytan på bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min under bakduk. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna i formarna utan bakduk ca 30 min innan du stjälper ur dom, då får de en knaprig fin skorpa!


Chokladrulltårta med mockakräm...

Vart lite rastlös i några dagar, helgen va rätt kass, vi gjorde verkligen INGETING, så idag fick jag för mig och baka. Hitta en chokladrulltårta med mockakräm som såg god ut och lätt att göra, så den har jag gjort idag. Tänkte bakat mer, men självklart tog smöret slut och orka inte ta ut bilen för de. Va ute och gick strax efter med Nelson men vågar inte lämna han utanför affären, annars hade de vart perfekt och handla samtidigt..
 
(jättedålig bild, men svårt och fota när de är mörkt!)
  
Här kommer receptet på rulltårtan...
 
Botten:
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
 
Moccakräm:
100 g smör
1 3/4 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
1 äggula
 
Garnering:
1 dl strösocker
ev 4-5 msk kokosflingor
 
Vispa samman ägg och socker vitt och poröst. Låt det ta sin tid för du får tillbaka det genom att kakan blir väldigt mjuk och fin. Blanda samman mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke. Sikta detta sedan över äggsmeten. Rör försiktigt ihop och bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 5 minuter.
Strö socker och kokos på ett bakplåtspapper. Stjälp försiktigt upp den färdiggräddade kakan på det sockrade pappret. Dra bort papperet som kakan har gräddats på, pensla med kallt vatten om det verkar svårt. Låt kakan svalna ordentligt.
Rör ihop smör och florsocker mjukt. Blanda i kakao, kaffe och till sist äggulan. Rör till en jämn smet som du brer över den avsvalnade kakan. Rulla försiktigt ihop kakan med hjälp av papperet.

Mjölkchokladpannacotta...

Har inte recepten på våran mat från nyår förutom efterrätten eftersom de va den enda jag gjorde i princip. Så här kommer receptet. Tror de andra tyckte den va god för gubbarna och pojkarna åt upp den i ett svep =)
 
Tyvärr glömdes de och ta kort på den, har blivit riktigt kass på att ta kort överlag, kanske nyårlöfte på de med. Leta fram kamera och ladda den och ta mer kort!
 
Mjölkchokladpannacotta med daimcrunch och grädde
6 portioner (jag fick 7 portioner, men är ju hur stora glas man har)
 
2 gelatinblad
250 gram mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
 
1 dubbeldajm
1 dl vispgrädde
 
Lägg geltinbladen i kallt vatten. 
Koka upp grädde och socker. Ta av kastrullen och häll i den hackade chokladen (går mycket snabbare om man hackar den i småbitar) och smält ner den i grädden. Smält ner gelatinbladen i chokladgrädden.
 Häll upp i serveringsglas och låt stå i kylskåpet minst tre timmar innan servering.
 Krossa dajmen grovt och vispa grädden.
  Toppa pannacottan med krossad dajm och en klick vispad grädde.

Gott Nytt År!

Gott Nytt År på er mina läsare!
Hoppas ni hade en bra afton för de hade vi!
 
Åkte först till Götene kl 16 och tittade på fyverkerierna. Nelson fick stanna hemma då, tyckte inte han behövde vara med när de sköt som mest. Men efter de va slut så åkte vi hem och hämta han och sen snabbt iväg till våra goda vänner där vi spenderade våran afton..
 
Vi alla hjälptes åt med maten, men jag och H stod för förrätten, men den hade hon förberett de mesta på, så jag stod bara och titta på. Bra arbetsfördelning där =)
Sen gjorde grabbarna huvudrätten, och efterrätten hade jag förberett de mesta hemma innan.
Maten va supergod! Riktig brakmiddag!
 
Menyn för kvällen va:
Förrätt:
Heta räkor (tigerräkor stekta i massa vitlök, chili, ingefära och olja) med baugette till..
Huvudrätt:
Helstekt hjortstek i lergryta, hasselback, supersmarrig sås och sallad..
Efterrätt:
Mjölkchokladpannacotta med daimcrunch och vispad grädde..
 
Blev även välkomstdrink, vin och andra goda och mindre goda drinkar till de =)
 
Efter kortspel och skjutit raketer m.m blev klockan halv 2, så då satt vi alla och gäspa ikapp så vi gick och la oss. Snälla som de är fick vi sova över, vilket va jätteskönt att slippa åka bilen hem inatt..
En riktigt lyckad kväll! Tack H och J!
 
En Nelson som slappna av lite imellanåt, börjar gå bättre och bättre med att ha med honom dit, vilket är skönt!
 
-----------------------------------------------------
 
Idag vakna vi upp efter att fått en liten sovmorgon. Blev frukost och lite annat pyssel innan jag och H och Nelson tog en promenad på nästan 1½ timme. Super skönt och komma ut, va skönt väder, fast lite kallt där inte solen kom fram. Skönt att isen försvunnit på gatorna, lättare och gå, men vi kom in på en spårslinga som va jättejobbig att gå i. Halka mest runt, även Nelson halka runt på sina 4 ben =)
 
Nu ligger Nelson och stensover på golvet medan jag, sambon och Sixten ligger och gottar oss i soffan med godis och film =)
Senare kommer de nog bli skräpmat, de hör ju till på Nyårsdagen och äta. Passa på oxå, imorgon börjar nyårslöftet IGEN.. Måste bli av med sockerberoendet och äta mer regelbundet! Även försöka komma ihåg och ta min medicin som jag nästan glömmer varje dag. Är Kalcium, b12 och vitaminer som jag måste äta livet ut efter min GB operation...

RSS 2.0