Sega kolasnittar...

Har fått baka idag igen på praktiken, men idag har jag vart mestadels själv i bageriet och även fått bestämma va jag ville baka. Jätte kul =)
 
För varje dag på Cafét står de vem som bakar, som sagt va, idag va de min dag =) Ihop med Maria som bakade bröd..

Till min födelsedag häromdan så baka jag morotskaka på amerikansk vis som blev god och fick bra omdöme av de flesta så de valde jag och baka idag. Sen blev de även silvia kaka som går hem hos alla. Sen testa jag kokosrutor, är som sockerkaka med kokostosca täcke och sen sega kola snittar.
 
Idag bjuder jag på receptet på sega kola snittar som jag hitta på en blogg på nätet häromdan. Super goda "hårda" kakor som va lite sega inuti.
 
 
Sega kola snittar

150 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
1 kryddmått salt
2 msk ljus sirap

Ta fram en ugnslåt med bakplåtspapper , och en skål att vispa i.Ställ ugnen på 175 grader, och börja med att vispa smör & socker poröst. Tillsätt sedan farinsockret och ett ägg i taget under omrörning. Blanda sedan resten av de torra ingredienserna och till sist rör du ner sirapen blanda i till en jämn deg.

Dela sedan degen i 4 delar och rulla ut till stänger – lika långa som plåten. Platta till något och ställ in i mitten på ugnen i cirka 10-15 minuter ( det kan skilja lite från ugn till ugn ) Jag hade mina inne i 12 minuter- men vill man ha dem mindre sega och mer knapriga ha dem inne ett par minuter till.

Låt dem svalna något innan de skärs upp i snittar , men de ska inte hinna kallna helt.


Kinnekulle..

Haft en ledig dag idag för jag ska praktisera i helgen och kände att jag va sugen på att göra nåt. Så kompisen ställde upp som sällskap så åkte vi till Kinnekulle i några timmar. Åkte på lite sightseeing för hon har knappt vart på kullen innan, så vi åkte bla för att hitta slotten och lite andra byggnader, men har själv knappt koll på läget på kullen så hitta inte riktigt allt, men hitta lite iallafall.. Sen sluta vi med att gå upp till utsiktstornet där vi fika lite. Blåste ganska mycket där så vart lite kallt ett tag så vi satt inte där så länge. Sen gick vi en extra runda för att kolla läget och att Nelson fick röra lite på sig..
 
Nelson var med som fick ställa upp lite som modell då kompisen va lite kamera skygg + att jag inte lägger upp bilder på kompisar för jag vet inte om de vill vara med här på bloggen..
 
Nelson med utsiktstornet i bakgrunden och även monument för en flygcrash som hände för måååånga herrans år sedan.
 
Nelson med utsikt över Vänern. Om man tittar nära på bilden till höger så ser man en vit liten "klutt" som är Läcköslott =)
 
Med och fikar oxå..
 
Vart kanonväder idag förutom blåsten, så när vi kom hem har jag målat på altanen, putsat fönster (som behöver putsas igen då de blev ränder av skrapan, jag HATAR och putsa fönster!), burit fram alla trädgårdsmöbler. Nu ska de bara planteras lite blommor så de blir lite myskänsla, men de får vänta lite till, annars hinner de dö tills de är lagom och sitta mer där ute..

Hög kladdkaka..

På min praktikplats har jag mest vart i köket och i kassan men 3 dagar förra veckan fick jag vara med ute i bageriet och baka lite. Fick baka några av de sakerna som de brukar har till försäljning, bla pilgrimskaka, sega blåbärsrutor, äpplekaka med aprikosmarmelad, rabarberutor med frosting, silviakaka, kärleksmums, chokladbollar och en ny variant av kladdkaka som jag tog med receptet hem. Den blir mycket högre än när jag bakar mina kladdkakor och även lite segare, men de är nog för de va så mycket socker i smeten.
 
Delar med mig av receptet oxå..
 
 
Kladdkaka
 
200g smällt smör
4 st ägg
6 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,25dl kakao
 
Smällt smöret.
Vispa ägg och socker lite lätt och rör ner de övriga ingredienserna.
Grädda i en rund välsmord och ströbröad springform i 45grader i 175 grader..
 
Seg och god, dock lite hård skorpa på..

RSS 2.0