Tårtbotten...
Ett jättebra recept på tårtbotten som blir jättehög och väldigt fluffig och god. Nästan så man kan äta den som den är =)
Tårtbotten
Recept 12 portioner
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
En form 24 cm i diamenter blir bra till detta recept.
Recept 16 portioner
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
En form 26 cm i diameter blir bra för detta recept.
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g.
Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
Häll i en smörad och bröad form och grädda i ca 40 min.
Tips:
1. Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, platta försiktigt ner den med händerna över en kökshanduk. Detta går att göra när bottnen är varm.
2. Fukta tårtbottnarna innan varje lager med saft eller liknande. Särskilt om man fyller tårtan med mousser av olika slag, som inte tillför fukt. (Jag tog sylt)
3. Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt.
(Här kan man se att man definitivt behövde kragen då den blir jätte hög!)
4. Öppna inte ugnen innan 20 minuter passerat, eftersom tårtbottnen då sjunker.
5. Jag tycker att det blir lättast att dela på tårtbottnen när den har svalnat och stått i kylskåpet ett tag, men allra enklast blir det om den varit fryst och hunnit mjukna något innan man delar den.