Fläskfilégratäng...

Då va påskaffton över för detta året och vi har haft en kanon dag..

Har städat lite, vart hos svärmor på påsklunch (alltid lika gott som vanligt, hennes köttbullar går inte för hackor!!) och på kvällen va våra goda vänner här på middag. Bjöd på fläskfilegratäng som är en av min och även sambons favorit rätter.. Fläskfile, svampsås med sherry, baconlindad sparris, vitlöksstekt bacon och till de dcshessemos, sallad och vitlöksbröd.. MUMS!!



Här kommer receptet!!

500 g fläskfile
1 burk grön sparris på burk)
1 röd paprika
2-3 vitlöksklyftor
1-2 paket bacon
salt, peppar, grillkrydda
smör att steka i

Skiva fläskfilen i ca 2 cm tjocka skivor (jag skär lite mindre, gillar de bättre). Stek skivorna i stekpanna, krydda. Stek i 2 omgångar så köttet inte kokas av all vätska. Vispa ut stekpannan mellan varje ggr med lite vatten. Spara skyn till svampsåsen.
Lägg fläskfilebitarna i en ugnsäker form.
Stek baconet lite lätt (för hårt blir de svåra att rulla). Skiva paprikan på längden och fräs i smör tillsammans med pressade vitlöksklyfotrna men inte längre än att paprikan har kvar sin spänst. Häll av spadet på sparrisen och rulla in dem i bacon skivorna.
Gör svampsåsen (kommer beskrivning längre ner) och häll över köttet. Lägg sedan baconlindande sparrisen och paprika över.
Gör moset (beskrivning nedan) och spritsa på (vi gör de i en bytta för sig, mycket lättare och ta sen)
Gratinera i ugnen i ca 10 el tills potatismoset har fått en gyllene färg.

-------------------------------------------------
Svampsås

1 burk svamp (spara spadet!)
3-4 dl grädde
1-2 dl stekskyn från köttet
spadet från svampen
2 msk mjöl
soja
1-2 msk sherry
salt, peppar

Fräs svampen i smör i en kastrull och strö över mjöl under omrörning. Späd under omrörning med svampspad, sky och grädde och låt såsen puttra i några minuter. Smaka av med sherry, salt och peppar.

---------------------------------------------------
Duchessemos

ca 10-13 potatisar beroende på stl
40 g smör
2 st äggulor
1-2 dl grädde el mjölk
salt och peppar

Koka potatisen och häll av vattnet. Mosa med en potatisstöt. Tillsätt smöret och de lätt ihopvispade gulorna. Blanda ihop med hjälp av elvisp och späd med grädden/mjölken till lämlig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset på fläskfilen (vi är lata och klickar ut med sked i en ugnsäker form brevid)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0