Chokladig cheesecake med tryffeltäcke...
Igår va ett par kompisar med son här och käkade och hade de riktigt trevligt! Grillade kyckling med klyftisar (som tyvärr inte blev klara ordentligt), grillade majskolvar och ananas, tzatsiki och sweetchilisås.. Smarrigt! Till efterrätt blev de chokladig cheesecake med tryffeltäcke.. Smarrig den med, enda va att degistiven i botten smula sig väldigt möe.. Men va gott ändå, tyckte jag iallafall fast att jag inte orkade så mycket...
(Fick en dålig bild på kakan, för den var inte så lätt och skära så biten blev lite ful..)
Chokladig cheesecake med tryffeltäcke
3 / 4 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
25-50 gram smält smör
200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 dl grädde
3 msk smör
Gör så här :
Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 20- 22 cm. )
Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Annars går det inte vispa dem tillräckligt fluffigt. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet.
Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum.
Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också.
Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig.
Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen.
Då kan du börja med chokladtryfflen:
Bryt chokladen, i mindre delar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.
Låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.
Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den ca 20 minuter innan den ska serveras.