Strykande åtgång och knäck...

Igår hade mamma tagit semester för att göra de sista inför julen, så jag och Nelson till mamma på eftermiddagen för att hjälpa henne och syster med att sätta upp jultomtar och baka. Gick fort när man va 3 styckna som hjälptes åt.
Tog med mig kameran för en gång skull, men självklart glömde jag ta kort på de vi bakade.. Men gjorde iallfall knäck i micron och strykande åtgång.. Är de 2 sakerna mamma alltid har gjort vid jul..

Knäck i micro

1 dl socker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
25 g (2½ msk) hackad sötmandel

Häll socker, sirap och vispgrädde i en stor, hög skål, som rymmer ca 2 liter. Knäcken bubblar upp ordentligt, så de behövs pösmån. Rör ihop smeten lite och ställ in den på full effekt, utan att täcka kärlet. Koka 6-7 min.
Gör ett vanligt knäckprov. Droppa lite av massan i en kopp med kallt vatten. Går de att rulla den till en kula efter en stund, är knäcken klar.
Rör i den hackade mandeln och häll upp smeten i knäckformarna.

Strykande åtgång

4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
200 mörk blockchoklad

Blanda socker, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull.
Koka på svag värme under omrörning i ca 5 min.
Ta av kastrullen från plattan och blanda ner blockchokladen. Låt chokladen smälta.
Olja en liten långpanna, ca 25x35 cm.
Häll i smeten.
Låt stelna i kylen över natten innan den skärs i bitar.

------------------------------------------------------------------------

Nelson va med i köket HELA tiden för att hoppas på att nåt ätbart ramlar ner. Han följer även efter mamma för hon brukar ge honom lite godis el annat gott =) Han äter verkligen ALLT och vill alltid ha mat. Inte konstigt då att han gått upp 3,5 kg på 2 veckor. 1,5 kg för mycket egentligen, men nu växer han som mest så han behöver lite extra mat då =) Han är inte heller tjock, utan man känner hans revben väl, så de är nog inte så farligt..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0