Bagels

För ett tag sedan blev jag bjuden på rostad bagels av Å på jobbet som hon hade köpt på Egg & Milk i gbg. Va hur gott som helst! Många har phili ost på, men jag tog bara smör på, och de va verkligen jätte jätte gott. Så för ett tag sedan bakade min kompis K bagels, som hon sa blev jätte goda, så idag vågade jag mig på de med. Är lite jobbigt och baka dem för de är 1 timme och 15 min jäsningstid på dem, tycker de ä såååå segt och gå och vänta på att klockan ska gå. Sen ska man även koka dem.. Konstigt jag vet, men stod så i receptet. Men de blev helt okej faktiskt. Lite fula i formen blev dem dock, för de va svårt o rulla dem till fina runda saker.. Men men..



Bagels
12 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
Vatten för kokning
1 st äggvita till pensling

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl i ca 5 minuter med maskin. Det skall vara en ganska kompakt deg.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats.
Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i kylen över natten.
Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet.



De skall koka ca 2 minuter på varje sida.
Tag ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.
När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita.
Grädda i ca 25 minuter i 220 grader.

Man kan även ha på semsam el vallmofrö på. Och även ha olika smaker i som russin, kanel, blåbär m.m


Kommentarer
Postat av: Carro

Me like =) jättefina blev dom, finare än mina.

2010-06-30 @ 20:48:00
Postat av: vera

åh mummsiga.kanske man får smaka ;)

2010-06-30 @ 23:34:28
Postat av: Malin Longborn

Men åh så gott! Jag saknar bagels som attan från tiden i USA. En favorit är bagels med creme cheese, rökt lax, tomat och rödlök... Sedan kan man ju skoja till bagelsen i sig genom att ha i vitlök eller någon krydda i.. Rosmarin är smarrigt och lite italienskt... I USA finns en god kedja som heter Brügglers, de är specialiserade på bagels men har även sallader mm. Där älskade jag deras sandwiches och sallader... Där fanns även smaksatta creme cheeses.. Barnen åt jordgubb.. Det är udda, men jag tyckte bäst om lax, naturell eller någon med purjolök och örter.. Lite små tips och råd.. till nästa gång. Men önskar jag vågade mig på de där.. Kanske när jag har tid i höst.. Låter underbart! Kram

2010-08-02 @ 22:54:55
URL: http://annamalinska.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0