Kladdkakesandwich med Marabou Oreo

Jag och några kompisar va på Melodifestivalen i Lidköping när de sändes därifrån och när man gick ut därifrån dela de ut div saker bla den nya chokladkakan från Marabou med smak av oreo och häromdan när jag titta i en av mina bakbloggar jag följer så hade hon bakat en kladdkaka med just den chokladen i, så då va jag inte sen att testa de också =)
Smaken blev god, men den blev inte alls kladdig så hade inne den alldeles för länge i ugnen. Sånt blir man lite sur över. Även om de står tex 18 min så kanske min ugn är snabbare än så, så de ä ju ens egna fel att man inte tittar och tar ut den tidigare.. Men men.. Som sagt va smaken va helt okej!


Kladdkakesandwich med Marabou Oreo

2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram smör

Tryffelfyllningen:
200 gram valfri choklad
knappt 1/2 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 msk smör

Ställ ugnen på 150 grader.  Klä en form med måtten 25*35 med bakplåtspapper. Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, och blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten. Man ska inte vispa, tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 – 40 minuter, håll koll så att den inte blir bränd. Låt sedan kakan svalna i kylskåpet i några timmar.
Gör tryffeln, genom att hacka chokladen, koka upp grädden, och ta bort från plattan- vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält, vänd i en msk smör och honung och rör tills smeten är blank. Ställ svalt gärna ett par timmar. Dela sedan kakan på mitten, är den ojämn på några ställen kan du jämna till dem med ev kniv så att de är på ett ungefär lika tjocka. Bred ut fyllningen över ena kakan och lägg den andra över som ett lock. Ställ in i frysen ett tag- ett par timmar eller över natten. För att det ska bli lättare att skära fina bitar. Dela sedan kakan i fyrkanter och sedan lä diagonalen så att de ser ut som små sandwich.

---------------------------------------------

Detta receptet är hämtat från --> http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/ <--  som har en jättebra blogg med både mat och bakverk.. Där hämtar jag mycket av mina recept!

Fröknäcke...

Bakade ännu en nyttig sak häromdan, ett fröknäcke som är nyttig och perfekt som lite mellanmål. God att äta som den är el också med lite smör/ost på.
Bakade detta 2 ggr, första ggr tog ja alldeles för möe flingsalt på och andra ggr skulle jag vara försiktig med de och va lite väl mesig, så hoppas nästa omgång blir perfekt. Även om salt inte är nyttigt så är de gott med lite uppepå, blir lite extra..
Ett tips är också att göra skåror i knäckebrödet innan de åker in i ugnen, är mycket lättare att få snyggare bitar av de!

 

Här kommer receptet!

 Fröknäcke

2 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
½ dl linfrö
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl vatten

Flingsalt

Blanda allt utom flingsaltet. Snabbast och enklast går de i en matberedare. Degen blir lite som mjuk chokladbollsmet i konsistensen. Bre ut den tunt på en bakpappersklädd plåt med hjälp av en slikepott/sked (annars lägger man ett bakplåtspapper ovanpå och kavlar). För sök gör de så tunt som möjligt. Smeten ska i princip täcka plåten. Strö över lite flingsalt och grädda i 140-150 grader i ca 50-60 min. De ska inte vara mjukt.
Ta ut och låt svalna lite och skär/bryt sedan i bitar.
Förvara dom i en tät burk.

Kardemummaskorpor...

Bakar lite då och då och testar nya saker, häromdan testa jag att göra kardemummaskorpor. Bra och ha i skåpet när suget kommer ibland.. Försöker låta bli att äta godis, men de ä svåååårt! Varför uppfann de godis för?

 
Här kommer receptet på mina skorpor, som är för övrigt lätt att baka, Dock blev mina lite lite lite brända i botten så man får passa dem lite i slutet av gräddningstiden.

Kardemummaskorpor

4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk stött kardemumma
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt och kardemumma i en bunke. Smula ner smöret.
Vispa ihop ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Degen ska inte knådas för då kan skorporna bli sega.
Dela degen i 2 delar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda skorporna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt längderna svalna något. Skär dem sedan i sneda bitar.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt.
Rosta och torka skorporna mitt i ugnen i 30–40 min. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten i ugnen.

Piroger..

Så tråkigt med att laga vardagsmaten tycker jag för de blir lätt samma mat hela tiden, men idag försökte jag skoja till de med lite piroger..
Rätt lätt och göra, men svårt och få dem fina.. men men de gick och äta ändå =)

Här kommer receptet, köttfärsen blev lite väl stark, undrade varför men nu när jag ska skriva av receptet så står de 2 KRM med cayennepeppar jag tog 2 TSK.. OOOOPS

Sen gjorde jag också halva satsen med ost/skinka och oregano, vilket blev gott också, men snåla lite med osten för de blev lite torrare..

 
Degen:
200 g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 tsk socker
1½ tsk salt
13½ dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
1 uppvispad ägg till penslingen.

Köttfärsfyllning:
500 g köttfärs
1 gul paprika
1 paprika (tog inte jag)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 msk tomatpure
1,5 dl vatten
1 msk maizena majsstärkelse (behövde aldrig jag använda)

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.

Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan).

Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.

KÖTTFÄRSFYLLNING:
Bryn färsen i olja/smör. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayennepeppar, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.

RSS 2.0