De va de året det...

Nu är de inte så många timmar kvar på detta året då. Har gått rätt fort detta året, för de kändes inte så länge sen de va nyår..

Har hänt mycket detta året. Både negativa och positiva saker. Men är bara och blicka framåt och hoppas detta året blir bättre och det tror jag de kommer bli. Har en sak i "sikte" som förhoppningsvis kommer förändra livet lite. Bara hoppas den saken blir av och att de kommer bli bra...

------------------------------------------------------------------

Veckan som varit har oxå gått med rasande fart. Julen va väldigt lugn, som den ska vara. Vi har dragit ner på julklapparna i våra familjer, men lite julklappar fick jag allt. Bla en ny klocka, Leila Lindholms kokbok så jag kan baka nya roliga saker =), glassmaskin, muffinsformar och andra baksaker, halsduk och lite annat smått och gott. Fick även massa presenter av Kappahl. Halsduk, scarf, sockar och en resväska!



De hade verkligen gått in för julklappen igår och "graverat" in Kappahl i skalet på väskan och även hela innefodrat va tryckt med loggan och även andra små detaljer.



En jätte bra present tycker jag, istället för att få tex en billig chokladkartong.. Perfekt att ha med när man åker på weekendresor. Inte för vi gör de så ofta, men händer några ggr per år =)

Har även jobbat alla dagar sen jul, vilket är skönt och komma hemifrån för nu framöver kommer de inte bli så mycket jobb då de ä lågsäsong i handeln i jan, feb o halva mars. Efter och före jag jobbat så har jag gjort praliner. 60 st ungefär. Min mamma som hade beställt de till hennes nyårsfest, så hoppas de blev bra och omtyckta. Tar ett tag och göra dem för man ska pensla, kyla, pensla, kyla, i med fyllning, kyla, choklad, kyla.. Men är rätt kul när man väl kommer igång och gör dem.. Recept på dem har jag lagt upp tidigare om ni vill göra dem själva...

GOTT NYTT ÅR på er som läser min blogg och hoppas ni får en bra kväll!

Avslutar med en bild på en väldigt trött Nelson som har hållt igång hela dagen...





Nelsons´s mamma...

Förra lördagen ringde Nelson´s mamma´s matte. Hon ville höra lite hur de gick osv.. Jätte kul att man kan ha lite kontakt med hans syskon och mamma, så de kan få träffas lite då och då. Hon bor i Göteborg, så de är inte så långt bort som tur är. Är lite nyfiken vart hans syskon håller till, vet bara att nån bor i nedanför Ulricehamn..

Fick en bild på Nelson´s mamma, som är så fin så.. Hon har en vitare nos än va Nelson har och lite vitare tassar, annars är de samma teckning på dem..


Julkort 2010

Nu borde alla julkorten kommit fram till de vi skickat till iår, så nu kan jag visa dem här.. Blev samma till alla fast i lite olika färger och mönster på papprena..









Sen blev de några andra modeller oxå till några...






God Jul!

Hoppas ni har haft en bra jul hitills, och att forsättningen blir bra!
Idag har vi spenderat mestadels hos min svärmor med god mat, Kalle Anka, godis, kortspel och lite julklappar. En väldigt lugn och skön dag, precis som de ska vara!
Morgondagen spenderas hos svärfar på dagen, sen på kvällen ska vi till mina föräldrar och fira jul, fast då får vi fläskfilé som P har bestämt =) Gött de för man tröttnar rätt fort på julmaten fast de är gott.

Nelson har hållt igång från 12 tiden idag till halv 10, knappt sovit en blund, så nu ligger han helt utslagen på dörrmattan. Får se om man får ut honom på kvällspromenaden sen.


En väldigt snöig Nelson


Hjälp med rim...

Vi har en lek dagen innan julafton där vi köper ett paket för 20-30 kr och så ska man rimma på de.. Nån som läser min blogg som är bra på och rimma? För jag är helt kass på de!


stackars lilla vovve...

Min vovve är lite hängig idag, sovit mestadels hitills och så har han nog lite ont i magen. Men är nog pga av tänderna. 4 st tänder är super lösa, som han tappar när som helst. Så han blöder lite i munnen. Fick tips om att ge knäckebröd för de masserar tandköttet + att tänderna lossnar lättare.. Så de fick han för en liten stund sen, så nu har jag knäckebröd över hela govlet =)


Han ser lite konstig ut, men han blinka precis när jag tog kortet =)


Strykande åtgång och knäck...

Igår hade mamma tagit semester för att göra de sista inför julen, så jag och Nelson till mamma på eftermiddagen för att hjälpa henne och syster med att sätta upp jultomtar och baka. Gick fort när man va 3 styckna som hjälptes åt.
Tog med mig kameran för en gång skull, men självklart glömde jag ta kort på de vi bakade.. Men gjorde iallfall knäck i micron och strykande åtgång.. Är de 2 sakerna mamma alltid har gjort vid jul..

Knäck i micro

1 dl socker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
25 g (2½ msk) hackad sötmandel

Häll socker, sirap och vispgrädde i en stor, hög skål, som rymmer ca 2 liter. Knäcken bubblar upp ordentligt, så de behövs pösmån. Rör ihop smeten lite och ställ in den på full effekt, utan att täcka kärlet. Koka 6-7 min.
Gör ett vanligt knäckprov. Droppa lite av massan i en kopp med kallt vatten. Går de att rulla den till en kula efter en stund, är knäcken klar.
Rör i den hackade mandeln och häll upp smeten i knäckformarna.

Strykande åtgång

4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
200 mörk blockchoklad

Blanda socker, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull.
Koka på svag värme under omrörning i ca 5 min.
Ta av kastrullen från plattan och blanda ner blockchokladen. Låt chokladen smälta.
Olja en liten långpanna, ca 25x35 cm.
Häll i smeten.
Låt stelna i kylen över natten innan den skärs i bitar.

------------------------------------------------------------------------

Nelson va med i köket HELA tiden för att hoppas på att nåt ätbart ramlar ner. Han följer även efter mamma för hon brukar ge honom lite godis el annat gott =) Han äter verkligen ALLT och vill alltid ha mat. Inte konstigt då att han gått upp 3,5 kg på 2 veckor. 1,5 kg för mycket egentligen, men nu växer han som mest så han behöver lite extra mat då =) Han är inte heller tjock, utan man känner hans revben väl, så de är nog inte så farligt..


Mjuk pepparkaksmuffins..

Idag på förmiddagen testade jag och göra muffins utav mjuk pepparkaka. Den första plåten blev helt kass, för jag tog i för smet i formarna så de välde över på hela muffinsplåten.



Kolla va hemska de blev, fast de gick och äta ändå =)

Andra plåten blev mycket bättre, då jag halvera smeten i formarna..



Tänkte bakat en omgång till, men självklart tog bikarbonaten slut, så får åka och köpa de imorgon. Funderar på om jag skulle baka brödkakor imorgon med. Är så gott med julskinka på =)

Recept på mjukpepparkaka har jag skrivit tidigare här i bloggen. Gjorde likadant till muffinsarna, men hade i muffinsarna i 15 min mitt ugnen istället...


Snickerskaka

Och även på snickerskakan. Den är såååå god =)



1 burk jordnötssmör (krokant)
1 dl socker
1 dl kokos
2 dl ljus sirap
ca 8 dl special K (jag tog vanliga cornflakes)
2 tsk vaniljsocker
200 gram blockchoklad

Smält jordnötssmör, kokos, socker och sirap.
Tillsätt sedan flingorna och vaniljsockret. Rör till en smet. Bred ut smeten i en form. Ställ in i kylen för svalning medan du smälter chokladen i vattenbad. Bred över chokladen och ställ in i kylen så de blir kallt då de är lättare och skära den i rutor sen.


Wienernougat...

Här är receptet på wienernougaten jag gjorde igår.. Super lätt.. tog typ 5 min och göra...



100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad

Börja med att rosta mandeln gyllene i en torr och inte alltför het panna. Ställ åt sidan. 
Skär både nougaten och chokladen i mindre bitar och smält det försiktigt över ett vattenbad. När allt är smält, blandar du ner den rostade mandeln. Blanda försiktigt så att mandeln inte går sönder. Häll upp massan i en avlång form (t.ex. brödform) med bakplåtspapper.
Låt det stelna ordentligt innan du skär den.


Granen uppe...

Igår kväll hjälpte P mig med granen. Han tycker inte sånt är kul för fem öre, men med lite tjatning fick jag lite hjälp. Blev svarta julgranskulor =) Den ser lite tråkig ut, men kan inte ha glitter för de äter katten upp, Nelson med säkert. Skulle vilja lägga julklappar under oxå, men de äter katten bara upp snörena på dem. Förra julen åt han lite snöre och antagligen skar han sig lite i halsen, för han hade svårt och svälja några dagar efter han hade ätit de. Så för hans skull så lägger jag inte fram några i år..
Försökte även att få nåt fint kort på Nelson vid granen, men är hur svårt som helst. När ja tycker han sitter bra tills kortet är taget så har antingen rest på sig el tittar bort. Vill ha en systemkamera där kortet tas med en gång och inte efter typ 3 sekunder.. Synd att de riktiga bra är så dyra...
Blev några kort som blev okej, men de va inte många av 50 kort jag tog.. Får fota nån kväll när P är hemma så får han vara med och hjälpa till..


Lugn dag...

Igår va vi på Lumber och Karle i Kvänum och käkade julbord med P´s jobb. Va kul men blev väldigt besviken på maten. Smaka ingeting, de hade nog inte hört talas om kryddor där, så dit är inget ställe jag vill äta julbord nån mer gång.
Mamma och pappa var här på kvällen och va hundvakt åt Nelson, hade gått jätte bra, pappade hade busat massa med honom, så han va rätt trött efter de åkt hem och även idag har han vart lite slöare. Passar rätt bra eftersom P är lite trött idag oxå, el bakis kanske är ett bättre ord för de =)
Som tack för hjälpen att mamma och pappa var här igår så har jag bakat amerikanska chokladmuffins (som jag har bakat tidigare och visat här i bloggen, så de visar jag inte igen) i eftermiddags till dem, för de vet jag att mamma gillar, så senare ikväll ska jag och Nelson gå en promenad och lämna dem..
Har även gjort snickerskakor och winernougat, fast de står i kylen på kylning så de visar jag senare ikväll el imorgon.

Innan jag bakade va jag tvungen att åka och handla för självklart är de något man inte har hemma. Passade även på att åka till Jula, då jag såg att de hade en julgran för 199:-. Billig + den såg helt okej ut för att vara en plastgran. En riktig julgran är finare, men eftersom vi inte är hemma på julen och jag jobbar mycket runt julen så känns de meningslöst. Så plastgran får duga tills vidare hos oss.. Så ikväll ska den sättas upp. Värsta av allt är och sätta i ljusen. Har inte bestämt mig om jag ska ha klassiska röda kulor el silver/guldiga el svarta. Återstår och se ikväll =)


Fullt upp..

Denna veckan har de vart ganska så mycket, fast de har gått bra, för de har vart skönt och komma hemifrån lite.  Skulle vart ledig idag, men fick jobba extra, så Nelson får vara lite mer på P´s jobba denna vecka än väntat, fast som tur är så går de bra för han och vara där nere. Blir bättre när han är lite äldre för då kan han vara mer hemma själv. Som tex idag när jag börjar kl 2 och P slutar klockan 4. Är ju bara 2 timmar som han får vara själv då.

Imorgon ska vi på julbord med P´s jobb, så då kommer min mamma och pappa hit och är hundvakt. Hoppas de kommer går bra. Får trötta ut han på dagen så han sover hela kvällen =)
Han är ju en lite huligan imellanåt, som tex häromdan när jag va uppe på övervåningen och kom ner, så hade han tuggat sönder P´s toffel. Är första gången han förstör nåt, så vi har nog tur att han inte förstört nåt annat..

Nu ligger han helt utslagen på golvet, han fick nämligen nya leksaker som han har lekt med hela förmiddagen som en kompis köpte på Ullared när hon va där häromdan. Är stor skillnad på pris på leksaker där och här hemma. Så nästa gång jag åker dit ska jag köpa på mig lite som han kan få pö om pö. De går åt här hemma så som han tuggar. Nu har han tappat 4 tänder och de nya är redan uppe. Så de gick väldigt fort. Skillnad mot oss människor när vi tappar våra mjölktänder..


Tappat tänder...

Min lilla vovve har tappat sina 2 första tänder =) Så nu har han 2 gluggar i fram.. Men de nya tänderna är redan på väg upp, ser lite vitt i tandköttet. 2 till är på väg och tappas och den ena av dem kommer nog tappas när som helst för den stod rakt ut förut =) Är bara de små i fram som har börjar lossa, blir roligare sen när hörntänderna rycker + att de inte kommer göra lika ont när han bits =)

P sitter här på golvet och gör give me five med Nelson, han är riktigt duktig =) Vi sa förut att vi ska lära honom och "skämas" för de är så sött när vovvar gör de.. =) Men innan de ska vi lära honom att inte hoppa på folk ute..

Imorgon ska vi vara hundvakt åt P´s lillasyster hund. Är en liten vovve, men ändå är Nelson lite "rädd" för henne. Eller inte rädd, men han vet att hon bestämmer. Men annars är han är faktiskt lite rädd för alla hundar, hoppas inte de blir nåt problem längre fram i livet för han. Jag är nog lite kärring när vi möter andra hundar, kanske jag ska sluta med, men vill inte att Nelson ska skada dem el att han ska bli skadad. P är inte likadan som mig, utan tvärt om, så de är tur de iallafall..

Jag jobbar imorgon, så de är P´s som får ta hand om huliganhundarna =)
Jobbade även idag, va rätt mycket folk, fast trodde de skulle vart mer folk. Mycket julklappar som köps. Pyjamas och morgonrockar är de som säljs bäst hos oss nu, så de kommer nog blir årets julklapp. 3:e plats är sockar/strumpor =)

Måste åka iväg och köpa mina julklappar, jag är annars alltid klar i oktober/november och nu har jag knpatt börjat. Inte alls likt mig.. Vi har dragit in på julklappar, men är ändå några som ska köpas. P´s brorsöner är de svåraste. Vet inte alls va man köper till ungar nu för tiden. Vet inte va de leker med eller nåt. Svårt...
Så de får nog bli en tripp nån dag till Skövde. Men denna veckan är de ganska så mycket, men lite shopping går nog och klämma in =)

Ska klippa mig, åka till vara och hälsa på en gammal jobbarkompis o hennes 8 månaders tös, till sjukhuset, jobba, ev fika med höggravida kompis fast hoppas för hennes skull att bebisen hellre tittar ut rätt snart än och fika för hon har jättejobbiga förvärkar, ät julbord med P´s jobb, jobba lite till och sen så måste jag baka julgodis och praliner och storstäda här hemma för de ser ut som ett bombnedslag + att Nelson har börjat tappa sin valppäls så de ligger lite tussar med hår lite här och var =(



P fick ett roligt kort på Nelson häromdan, sådär satt han med tungan ut och ända leksak i munnen i flera minuter =)


Baileyspraliner...

Idag har jag för första gången i mitt liv försökt mig på att göra praliner. Va ju inte de lättaste att pensla i formarna så man får ett lagom tjockt "skal" så inte fyllningen rinner ut. Annars va de lätta och göra och behöver bara 4 ingredienser i den...

Nu har de stått i kylen på svalning så allt har stelnat. De blev väl ganska ok förutom att de blev lite vita.. Vet inte varför de blev då? Sen blev de lite matta, så nästa gång ska jag smälta chokladen lite längre för då blir de lite blankare..

Egentligen ska man andvända sig av riktiga pralinformar, men de är lite dyra, så när jag vart på IKEA i lördags så köpte jag isformar i silikon/gummi som jag testade idag.. Kostar 9 kr på ikea och riktiga kostar 99-199 kr st, lite skilnnad på pris =)
En kompis har köpt riktiga formar, så ska nog fjäska med henne nästa gång... Ska nämligen göra 50-60 st till nyår, och då vill man ju att de ska bli perfekta...



Baileyspraliner

150-200 gram choklad till fomarna

0.5 dl grädde
2 msk baileys
100 gram vit choklad till fyllningen + ev dekor

Smält chokladen i vattenbad.
Pensla pralinformarna med chokladen. Låt chokladen stelna och pensla sedan formarna en gång till så du får ett jämntjockt skal på pralinen.
Koka upp grädde och Baileys. Finhacka chokladen. Dra kastrullen av värmen och låt chokladen smälta ner i den under omrörning.
Låt krämen kallna och fyll den i chokladformarna. Fyll sedan på med choklad för att få en botten.
Låt stelna innan du tar ur pralinerna ur formen. Ringla eventuellt lite vit choklad över dem.


Klar...

Efter att ha ockuperat köksbordet i 1 månad är jag äntligen klar med årets julkort =) Såå skönt... Tagit lite tid för jag har gjort nåt kort då och då.. Blev inte så avancerade i år, men orkar inte lägga för mycket tid och energi på de heller.. Står bara framme 1 vecka hos folk sen åker de antingen i papperskorgen el i nån kartong, sen är de kortet bortglömt. Tyvärr..
Men iallafall skönt och ha de gjorda, bara frimärke som saknas på dem, men ska iväg och handla det ikväll när P kommit hem med bilen. Ger mig inte ut i volvon i detta vädret. Den halkar bara åt sidorna hela tiden.. Ush..

Korten kan jag inte visa än, för några jag skickar till tror jag läser här, men efter jul lägger jag ute dem här.. =)


16 veckor...

Idag blir Nelson 16 veckor, tiden går sååå fort. Han växer och växer, spec på på bakbena. Snart kommer han nog ramla framlänges om bena växer mer =)

När han föddes så hade han en vit/rosa näsa, men för varje vecka som gått, så har den blivit svartare. När vi fick han hade han 2 vita fläckar, men nu har han en pyttepytte liten vit fläck, så nästa vecka kommer den nog vara hel svart. Tycker de är lite häftigt att de kan skifta i färg så. Även nosen va helt vit när vi fick han och nu har han fått svarta och bruna fläckar där på. Oxå konstigt hur de kan komma så? Han kanske kommer bli en helsvart vovve om ett tag =)


Mys med tända ljus...

De är de bästa med julen och även vintern är att man får tända massa ljus. De kan man väl annars med, men de är extra mysigt nu =)


RSS 2.0