Hallonmacarons med hallonsmörkräm

Imorgon kommer 2 kompisar hit en sväng, så har idag bakat Hallonmacarons med hallonsmörkräm. Bara för man har nåt o baka till, alltså nåt speciellt så blir de aldrig riktigt bra.. iallfall för mig! Men om jag bakar för skoj skull så brukar de alltid bli bättre.. konstigt de där..
När jag baka dessa så sprack typ 2/3 så de blev jätte fula, sen blev de super söta nästan på gränsen till sliskiga.. Så får se om de går att äta imorgon. Fick några fina som jag ska bjuda på, resten åker med till P´s jobb...



Macaroons


150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg
ev essence

Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen + ev essence. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Hallonsmörkräm

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
2 msk hallonsylt
ev röd hushållsfärg

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan och färga med hushållsfärgen.
Spritsa ut krämen på hälften av macaroonsen och lägg de resterande över som ett lock.


Innan de åkte in i ugnen.. Runda och glasniga och fina...


Och efter ugnen, alls spruckna på denna plåtet =(


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0