Solkensbullar och macarons

Igår va en kompis här, så vi bakade lite.. De blev solskensbullar och macarons. Solskensbullarna blev jätte bra men macaronsen blev lite överbakta för de va inte så marängiga som de ska vara.

Solskensbullar



ca 24 st

1 pkt jäst för söta degar
100 gr margarin
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
ev . 2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl

FYLLNING:
2 dl vaniljkräm eller marsánkräm

PENSLING:
1 ägg

GARNERING:
50 gr smält smör eller margarin
1,5 dl strösocker

Värm ugnen till 250 grader.
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, socker eller sirap och ev kardemumma. Tillsätt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen kraftigt med en trösked ca 8 minuter, tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna, jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla tillsläta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 15 minuter.
Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av bullen och fyll med kräm. (Har du ingen sprits lägger du i vaniljkrämen med en sked).
Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält margarin och doppas i strösocker.

----------------------------------------------------------------

Macarons med chokladganache



ca 40 st = 20st kakor

125 g sötmandel
250 g florsocker
125 g äggvita (ca 4 ägg)
0,75 dl socker
röd karamellfärg
1msk kakao

Chokladganache
150 g mörk choklad
1dl grädde
35g smör

Mal mandeln eller kör den tillsammans med florsocker i en matberedare till ett fint pulver.
Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng, färga den med röd karamellfärg. Sikta samman de torra ingredienserna och vänd sedan ned dem i marängen och rör försiktigt tills allt blandats.
Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som en femkrona på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt rundlarna torka ca 30 minuter innan de gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och ”stannat”.
Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa dem sedan riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med ganache eller smörkräm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0