Morotskaka

Idag är de kanelbullens dag, men hade ingen jäst hemma o inte tillräkligt mycket mjöl för de, så idag fick de bli morotskaka istället. När jag ändå va i farten och hade morötter hemma så blev de 2 st..
Tyckte de blev lite lite glasyr, så tog lite extra än va som står här nedanför..



Morotskaka

3 morötter (ca 200 g)
3/4 dl mandel eller nötter (ca 50 g)
2 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
ev. ½ tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl olja

Glasyr:
100 philadelphiaost naturell
½-1 dl florsocker
ev. 1 tsk citron- eller limesaft

Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna.
Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.
Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.
Häll ner oljan i smeten.
Ta fram en bunke och blanda kanel, eventuellt ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner i smeten.
Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter.
 Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.
Låt stå i formen 5-10 minuter.
Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.
Gör glasyren.
Blanda philadelphiaost och florsocker samt eventuellt citron- eller limesaft.
Bred glasyren över morotskakan med en kniv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0